Landelijk dreigend watertekort voorbij

Het neerslagtekort is de afgelopen twee weken niet verder toegenomen, maar nog steeds groot. Toch kan landelijk het alarmniveau 'dreigend watertekort' worden afgeschaald. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de nieuwe Droogtemonitor.

Landelijk+dreigend+watertekort+voorbij
© Vidiphoto

Er is geen sprake meer van een dreigend landelijk watertekort. Daarom gaat de LCW over van niveau 1 (dreigend watertekort) naar niveau 0 (normaal waterbeheer). De genomen maatregelen blijven waar nodig wel van kracht, zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, het regionaal instellen van beregeningsverboden en het inspecteren van droogtegevoelige kades.


De aanzienlijke hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken heeft voor verlichting gezorgd in grote delen van het land. Het wisselvallige weer heeft gezorgd voor voldoende vocht voor groei van gewassen op akkers en in de natuur. Maar er zijn nog steeds forse regionale verschillen. Bij veel waterschappen zijn de peilen opgezet boven het zomerpeil om aan de watervraag van de landbouw (groeiseizoen) en natuur te kunnen voldoen.


Plaatselijke lage grondwaterstand

In een aantal gebieden is de grondwaterstand redelijk hersteld, maar nog niet overal. Regionaal, vooral in Oost- en Zuid-Nederland, blijven de grondwaterstanden laag. Op sommige plaatsen is een beperkte mate van droogval van watergangen. De regionale wateren zijn zoveel mogelijk opgezet. Het peil van het IJsselmeer en Markermeer wordt gestuurd op NAP -0.15 meter. Ook wordt er op een aantal locaties, bijvoorbeeld de sluis bij Terneuzen, waterbesparend geschut om zoveel mogelijk water vast te houden.

Zowel de Rijn als de Maas voert de komende weken naar verwachting voldoende water aan om aan de watervraag te voldoen in de gebieden waar aanvoer van rivierwater mogelijk is. De afvoer van beide rivieren blijft daarmee boven het LCW-criterium. Er is voldoende grond- en oppervlaktewater voor de bereiding van drinkwater. In het westen van Nederland voeren de meeste waterschappen nog inspecties uit op droogtegevoelige kades.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer