Met mineralen sturen op het onderwatergewicht

Delphy onderzoekt op een proefveld in Biddinghuizen de mogelijkheid om het onderwatergewicht van vier aardappelrassen te optimaliseren via bemesting.

Met+mineralen+sturen+op+het+onderwatergewicht
© Haijo Dodde

Dit onderzoek gebeurt in opdracht van Schaap Holland in de rassen Aromata, Valencia, Sheperd en Oriënta. Dit zijn rassen uit het eigen selectieprogramma van het Flevolandse aardappelbedrijf waarbij sturing op onderwatergewicht in de teelt gewenst is voor de verwerking van de aardappelen.


Onderzoeker Johan Wander gaf deze week tijdens een Velddag van Schaap Holland een toelichting bij het proefveld. Hij vertelde dat in de verschillende objecten aan de basis is gevarieerd met de startgiften van kali en stikstof en dat het bijmesten in het seizoen is uitgevoerd op basis van bladsapanalyses. 'Bij het bijmesten hebben we voor stikstof en kali gewerkt met hoge en lage niveaus en ook in objecten extra borium en magnesium toegediend.'


Invloed van chloride

Voor de kaligift kort na het poten gebruikte Delphy kali-60 en kalisulfaat. Volgens Wander heeft dit als doel om te bepalen wat de invloed is van het zoute chloridebestanddeel in kali-60 op het onderwatergewicht. Verder is aan de basis in enkele objecten ook extra magnesium gestrooid met hetzelfde doel.

De basisbemesting voor stikstof is uitgevoerd met KAS. Daarbij is Delphy deels uitgegaan van het praktijkadvies, maar ook voor een deel van een verhoogde gift bij de start van het seizoen. 'De gedachte daarachter is dat extra stikstof aan de basis ervoor zorgt dat de bijmestgift beperkt kan blijven. Het gewas zal daardoor eerder afrijpen en dat moet een gunstig effect hebben op het onderwatergewicht', legt de onderzoeker van Delphy uit.


Bladeren plukken voor analyse

Studente Sarah Kemp van Wageningen University & Research gebruikt het onderzoek van Delphy als haar afstudeeropdracht. Zij plukte samen met medewerkers van Delphy in het seizoen regelmatig bladeren in de verschillende objecten voor analyses op de verschillende mineralen. 'Nu volgen we de laatste weken ook de ontwikkeling van de onderwatergewichten en de maatsortering van de aardappelen in dit onderzoek', zegt Kemp.

De analyses en meetgegevens worden volgens Wander en Kemp uiteindelijk gebruikt om verbanden te zoeken naar het toedienen van mineralen op het onderwatergewicht van aardappelen. 'We nemen daarbij ook de invloed van het groeiseizoen mee.' De onderzoeker meldt dat het betreffende onderzoek in opdracht van Schaap Holland volgend jaar hoogstwaarschijnlijk een vervolg krijgt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer