Schaap+Holland%3A+meer+consumptieteelt+Alexia
Nieuws
© Schaap Holland

Schaap Holland: meer consumptieteelt Alexia

Aardappelhandelshuis Schaap Holland in Biddinghuizen wil voor het eigen sorteer- en verpakkingsbedrijf de consumptieteelt van het aardappelras Alexia opschalen.

Directeur consumptie- en pootaardappelen Hans Geling vertelt dat Schaap Holland twee retailorganisaties heeft kunnen toevoegen aan de lijst met afnemers van gewassen verpakte Alexia's.

Naast de verse markt worden aardappelen van het ras Alexia ook afgezet als voorgegaard en gekruid product. Verder is de aardappel geschikt voor export naar verschillende bestemmingen.

Voor fijnproever

Geling omschrijft Alexia als een aardappel voor de fijnproever. Het ras is in eerste instantie geïntroduceerd als primeuraardappel in Israel en Egypte en Zuid-Europese landen.

De in Nederland geteelde aardappelen sluiten in de afzet aan op import uit de landen rond de Middellandse Zee. Vanuit kistenbewaring zijn Alexia's leverbaar tot en met juni. De aardappel leent zich goed voor teelt op lichte tot zware klei en lössgronden.

Contractvormen

Consumptietelers kunnen Alexia voor Schaap Holland vrij telen of kiezen voor een poolcontract of vaste prijscontract. Afname is gebaseerd op de maat 35 millimeter en opwaarts. De 35-45 maatsortering gaan naar het schilbedrijf, 45-op is voor de retail en export.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer