Schaap+Holland+showt+eigen+aardappelrassen
Nieuws
© Haijo Dodde

Schaap Holland showt eigen aardappelrassen

Op een praktijkperceel bij Biddinghuizen demonstreerde aardappelbedrijf Schaap Holland donderdag tijdens een Velddag een assortiment met veel eigen rassen.

Schaap Holland is breed georiënteerd van pootgoedproductie en afzet, kleinverpakte tafelaardappelen tot geschilde koelverse producten met rechtstreekse afzet via onder meer retail en export. Voor de eigen handelsactiviteiten en vooral de pootgoedteelt legt het Flevolandse aardappelbedrijf meer de focus op rasontwikkeling met materiaal van diverse kwekers en aardappelkweekbedrijven.


Schaap Holland liet de bezoekers ook meekijken naar demomateriaal afkomstig van eigen selectievelden.
Schaap Holland liet de bezoekers ook meekijken naar demomateriaal afkomstig van eigen selectievelden. © Haijo Dodde

Om het eigen assortiment te laten vergelijken met standaardrassen in de diverse segmenten, organiseerde Schaap Holland deze week een Velddag. Bij de rondgang gaf pootgoedspecialist Francis Verrue een toelichting bij enkele rassen. Hij vertelde daarbij onder meer dat Amora in België het grootste ras is in het vroege fritessegment.


Geschikt voor vroege fritessegment

‘Van dit ras wordt 600 hectare pootgoed geteeld, voornamelijk in Frankrijk. Vooral in België en Duitsland starten veel verwerkers het nieuwe seizoen met Amora. Ook Nederlandse verwerkers hebben steeds meer belangstelling. De friteskleur is crèmeachtig tot lichtgeel en dat is goed geschikt voor onder meer het retail- en bulkfritessegment.’


De teelt van het nieuwe ras Aromata is onder meer interessant vanwege de hoogwaardige resistentie tegen aardappelmoeheid.
De teelt van het nieuwe ras Aromata is onder meer interessant vanwege de hoogwaardige resistentie tegen aardappelmoeheid. © Haijo Dodde

Een nieuwer ras is Aromata, geschikt voor de schillerij, maar ook als tafelaardappel en zelfs voor de productie van frites. Teelt van dit ras is volgens Verrue onder meer interessant vanwege het hoge en volledige resistentieniveau tegen aardappelmoeheid. Aromata groeit goed op zowel de lichte als de wat zwaardere gronden in onder meer Flevoland en het Rheinland in Duitsland. Het areaal breidt snel uit, weet Verrue.


Geschilde kriel in kleinverpakking

Samen met een Duitse partner ontwikkelde Schaap Holland het krielras Gerona. ‘Hier op het demoveld is te zien dat dit ras veel knollen maakt en een mooie sortering heeft voor de verwerking tot geschilde koelverse producten en als kriel voor de kleinverpakking. Het ras heeft prima resistenties en doet het goed voor teelt in Flevoland en Duitsland.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer