LTO%3A+%27Ruimen+gezonde+nertsen+is+onacceptabel%27
Nieuws
© Douwe Korting

LTO: 'Ruimen gezonde nertsen is onacceptabel'

LTO-vakgroep Nertsenhouderij vindt het onacceptabel als gezonde nertsen preventief zouden worden geruimd. 'Dit heeft verregaande consequenties voor de getroffen ondernemers', stelt voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Nertsenhouderij.

Pijnenburg reageert op een advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) om, mochten er nieuwe besmettingen met het coronavirus op nertsenbedrijven uitbreken, vanaf half augustus tot ruimen over te gaan. Hij signaleert dat het ruimen van besmette bedrijven al veel impact heeft op de getroffen ondernemers.

'Dat er in Nederland gezonde dieren worden geruimd, vinden wij ethisch niet verantwoord. Zeker nu ondernemers er alles aan doen om een besmetting buiten de deur te houden.'


Webinars

Vanuit de sector worden webinars gehouden, die iedere ondernemer verplicht moet volgen. Dinsdag was de eerste van de twee webinars, waarin de verspreidingsroute van het virus en het protocol werden besproken. 'Dit werd door het eerste deel van de nertsenhouders vaak positief ontvangen', stelt Pijnenburg.


De vakgroepvoorzitter verwacht dat het nieuwe protocol, dat op 10 juli inging, helpt om nieuwe coronabesmettingen tegen te gaan. 'Nagenoeg alle besmettingen van nertsen zijn veroorzaakt door een virus dat van de mens afkomstig is. Dat wordt met de maatregelen in dit nieuwe protocol voorkomen. Denk daarbij niet alleen aan een verbod op bezoekers, maar ook aan het dragen van mondkapjes, gelaatsmaskers en haarnetjes.'


Incubatietijd

Het OMT-Z verwacht dat er vanwege de incubatietijd van enkele weken voor het coronavirus de komende weken nog nieuwe besmettingen bij komen. Hierbij vond de besmetting waarschijnlijk voor 10 juli plaats.

Vervolgens moeten de besmettingen afnemen, voorspelt het OMT-Z. Mocht dit niet gebeuren en blijft de situatie gelijk, dan is het praktisch niet uitvoerbaar om nertsen virusvrij te houden. Dan adviseert het OMT-Z om nertsenbedrijven vanaf half augustus te ruimen.


Ministers staan achter advies

Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben al aangegeven dit advies te willen overnemen.

Pijnenburg vindt het nog te vroeg om hierop te reageren. 'We doen er als sector alles aan om verdere verspreiding te voorkomen. Een mogelijke preventieve ruiming van gezonde dieren is onacceptabel. Zo'n ingrijpende beslissing mag niet zomaar worden genomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer