Stedelingen komen te weinig bij voedselproducent

Belangstellenden konden in de afgelopen twee weken een bezoek brengen aan een aantal boerenambassadeurs van Team Agro NL. Zoals bij akkerbouwer Jaap Lodders uit Dronten. Hij deed graag mee aan deze actie, omdat hij vindt dat de consument nog steeds te ver afstaat van de voedselproducent.

De Flevolandse akkerbouwer gaf een aantal rondleidingen over zijn percelen met onder meer granen, bieten en aardappels. Hij concludeert dat de meeste bezoekers weinig kennis hebben over hoe hun voedsel groeit. 'Dat het uit de grond komt, weten ze nog net. Maar daarmee houdt het meestal ook op. Sommigen zijn echt verbaasd als ik een aardappelplant uit de grond trek of een rode kool oogst.'

Diëtist Erica Slof uit Lelystad is een van de deelnemers aan de avondexcursie bij Lodders. 'Ik vind het erg interessant hoe Jaap vertelt over alle methoden, groeiprocessen en uitdagingen waar hij dagelijks mee te maken heeft. In onze branche worden we weleens uitgenodigd voor excursies bij grote levensmiddelenconcerns. Maar als het gaat om informatie over goede en gezonde voeding, dan is deze rondleiding zeker zo belangrijk voor mij.'


Gehoopt op meer stedelingen

Lodders is tevreden over de belangstelling van de bezoekers in de afgelopen twee weken. Maar hij had gehoopt op meer mensen uit de Randstad. 'Ik had echt verwacht dat er nu, door de coronacrisis, meer stedelingen de boer zouden gaan bezoeken.'

Maar helaas. Die doelgroep blijkt volgens de akkerbouwer toch lastiger te bereiken of te motiveren. 'Daar ligt voor ons als Team Agro NL de uitdaging voor de volgende keer', besluit Lodders.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer