IRS vindt blinkers in bietenpercelen

Bieteninstituut IRS meldt dat er in percelen suikerbieten momenteel weer blinkers voorkomen. Dit zijn bietenplanten met verschijnselen van het rhizomanievirus.

IRS+vindt+blinkers+in+bietenpercelen
© Haijo Dodde

Volgens het IRS komen in alle teeltgebieden in Nederland varianten van het rhizomanievirus voor die het meestgebruikte resistentiegen Rz-1 kunnen doorbreken. De bietenrassen met aanvullende resistentie bevatten ook het resistentiegen Rz-2. En dat is voldoende om de nieuwe varianten van het virus te kunnen beheersen.

Hoe verder in het seizoen, hoe duidelijker de symptomen van zieke planten te zien zijn, meldt het IRS. De planten hebben dan lichtgele bladeren met gestrekte, steile bladstelen. Deze bladeren steken meestal boven het gewas uit. Als er veel blinkers bij elkaar staan, vallen ze minder goed op.

Als het aantastingsniveau in percelen met bietenrassen zonder aanvullende resistentie oploopt en wordt ingeschat op 2 tot 5 procent, is sprake van een doorbraak van de standaardresistentie. Het IRS adviseert dan om op dergelijke percelen in het vervolg te kiezen voor de teelt van een ras met aanvullende rhizomanieresistentie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer