Meer+maispluimen+komen+in+zicht
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Meer maispluimen komen in zicht

De mais bij de deelnemers aan het Maismeetnet groeit rustig door. Hoewel de temperatuur iets hoger zou mogen, staat het gewas er overal goed bij. Ook de afgelopen week heeft het gewas op diverse plekken weer regen gehad. Hierdoor is er aan vocht geen gebrek. Opvallend is dat er nauwelijks variatie is in groei.

In acht dagen tijd kwam er gemiddeld 4,75 centimeter groei per dag bij. Dit is een halve centimeter meer dan de week ervoor. Met voldoende water en alle planten in een fase waarin er volop wordt gegroeid, zit er weinig variatie in die groei.

Wel blijft er bij een aantal ondernemers veel variatie tussen de planten bestaan. Dit komt mede door het wat koude voorjaar en de lagere bemestingsnormen. Melkveehouder Bas Fokkert uit Holthone meldt bijvoorbeeld een variatie tussen de 185 en 240 centimeter.


Overzicht Maismeetnetdeelnemers.

Her en der worden de eerste pluimen gemeld. Melkveehouder Gerrit de Jong uit Meerkerk meldt dat ze volop uitkomen. Dat is ook het geval bij de mais die bij collega Corné Rommens in Hoeven op de zandgrond staat. Dit betekent dat de plant zich meer gaat richten op korrelvorming en dat de lengtegroei wordt afgeremd.

Bij veehouder Wim Vedder uit Gasselternijveensemond is overigens nog geen pluim zichtbaar. Hij roemt het weer. 'We hebben een mooie regenweek gehad en tussendoor op maandag nog gras ingekuild.'Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer