Eerste+pluimen+in+mais+laten+zich+zien%2C+groei+remt+af
Achtergrond
© Loraine Bodewes

Eerste pluimen in mais laten zich zien, groei remt af

Vooral in Zuid-Nederland verschijnen de eerste pluimen in de mais. Overal tempert de kou de groei, zo blijkt uit de wekelijkse gegevens van het Maismeetnet.

Op www.maismeetnet.nl houden de deelnemers aan het Maismeetnet wekelijks de groei van de mais bij. Vorige week werd een forse groei gezien van gemiddeld ruim 8 centimeter per dag. De afgelopen week was dit met 4 centimeter een stuk minder, mede door de lagere temperatuur. Toch zijn de telers niet ontevreden.

'De mais ontwikkelt zich nu goed door. Aanvankelijk was ongeveer 10 procent van de zaden niet gekiemd. Die kwamen later. De planten zijn goed bijgetrokken', vertelt Willy Aarts uit Hallum.


Overzicht Maismeetnettelers.

Ook Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond klaagde dinsdag niet. 'Het regent hier zelfs. Gelukkig geen gekke dingen. In de buurt van Veendam hadden sommige ondernemers door de hagel de hele mais aan flarden, bij aardappels zie je enkel nog de stengels. En dan kan het zomaar zijn dat de mais van de buurman geen hagel heeft gehad.'

Bert Wissels uit Hengelo is niet ontevreden over de mais. Wel staat deze wat ongelijk. 'Aan de ene kant staat het gewas heel erg goed. Waar wat onkruid stond, bleef de groei iets achter. De gewasbescherming was aan de late kant en ik denk dat het onkruid wat van het vocht heeft ontrokken dat de mais nodig had.'


Maisgewas donker van kleur

Dick Davelaar uit Leusden is enthousiast. 'Het gewas staat er prima bij, mooi donker van kleur. Het water deze week en een hogere temperatuur volgende week zijn gunstig.'

Opvallend genoeg is Corné Rommens uit Hoeven de eerste Maismeetnetteler waarbij de pluimpjes zich laten zien. 'De mais staat er prima bij en heeft nu vocht genoeg. Het gewas kan nu mooi doorzetten.'Pieter Peters uit Oirschot ziet vooral bij telers in de omgeving de eerste pluimen doorkomen. 'Die hebben wellicht nog eerder gezaaid', stelt de ondernemer.

Met 17 april als zaaidatum was Peeters overigens de eerste van alle Maismeetnettelers. Hij zaaide zelfs drie dagen eerder dan Rommens. 'Bij mij zit de pluim verscholen in het blad. Dat duurt niet lang', glimlacht de jonge Brabantse melkveehouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer