FMF: 'Eerste kopers CO2-certificaten melden zich al'

De Friese Milieu Federatie (FMF) heeft binnenkort de primeur met het verzilveren van CO2-certificaten van veehouders die een reductie van dit broeikasgas realiseren. Het gaat hierbij om een boer die het waterpeil onder zijn veenweidegrond verhoogt. De waarde van de certificaten varieert van 400 tot 700 euro per jaar per hectare.

FMF%3A+%27Eerste+kopers+CO2%2Dcertificaten+melden+zich+al%27
© Robert Elsing

FMF heeft de methodiek Valuta voor Veen gecertificeerd gekregen door de Green Deal Nationale Koolstofmarkt. Binnenkort worden de eerste certificaten via de vrijwillige koolstofmarkt verkocht. Op een kleine 40 hectare veengrond gaat de eerste deelnemende veehouder het waterpeil verhogen. Projectleider Monique Plantinga licht toe.

Het verzilveren van CO2-certificaten geeft boeren op veengrond eindelijk een echt verdienmodel voor extra inspanningen

Monique Plantinga, programmamanager Circulaire Economie bij de Friese Milieu Federatie

Wat betekent dit voor boeren op veengrond?

'Dit is de eerste veenweide-CO2-reductiemethodiek die daadwerkelijk gecertificeerd is. We hebben een methodiek ontwikkeld, en dus goedgekeurd gekregen, om te berekenen hoeveel CO2-winst een peilverhoging oplevert. De deelnemende boer wordt hiervoor financieel gecompenseerd.'

Hoeveel gaat het grondwaterpeil omhoog?

'Dat wordt per gebied en project bepaald, maar denk aan ongeveer 40 centimeter.'

Is Sjoerd Miedema uit Haskerdijken de eerste boer die deze certificaten gaat uitgeven?

'De methodiek als geheel is goedgekeurd en ook het project voor deze eerste kleine 40 hectare is ingediend. Maar de validatie moet formeel nog afgerond worden voordat we dat naar buiten kunnen brengen.

'In totaal gaan we vanuit dit project minimaal tien veehouders of andere landeigenaren van veengrond begeleiden om tot certificaten te komen. Niet alleen in Friesland, maar door heel Nederland waar veengrond ligt. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Friesland nemen ook deel.'

Wie verkoopt de certificaten, jullie of de betreffende boer?

'Wij begeleiden de eerste boeren, ook bij het zoeken van kopers. En we richten een landelijke koolstofbank op, plus vijf franchisefilialen. Via deze koolstofbanken kunnen de betreffende boeren zelf de certificaten op de koolstofmarkt afzetten.


'De berekening van CO2-reductie gaat per ton CO2. De ondernemer krijgt 85 procent van de opbrengst direct uitgekeerd. Als na vijf jaar blijkt dat de reductie ook daadwerkelijk gerealiseerd is volgens de geldende berekeningen, wordt de laatste 15 procent ook uitgekeerd aan de deelnemende grondeigenaar.'

Is hier markt voor?

'Ja. Wij zijn nog niet eens actief de markt opgegaan, maar al door diverse potentiële kopers actief benaderd. Dat zijn vaak partijen vanuit de keten. Bedrijven moeten nu CO2-certificaten in het buitenland kopen. Als daarvoor nu herbebossing in Indonesië plaatsvindt, is het mooier om dat geld gewoon dicht bij huis te investeren.'

Is er ook interesse vanuit boerenhoek?

'Ook dat ja. Het biedt namelijk voor boeren op veengrond eindelijk een echt verdienmodel voor extra inspanningen. De eerste certificaten gaan omgerekend tussen de 400 en 700 euro per hectare opleveren.

'Daarnaast maakt deelname dat een boer aantoonbaar bijdraagt aan maatschappelijke doelen. De roep om dergelijke initiatieven vanuit boeren én kopers was groot. Nu is er eindelijk een aanpak die dit concreet mogelijk maakt.'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer