CBL+pleit+voor+Voedselcollectief
Nieuws
© Twan Wiermans

CBL pleit voor Voedselcollectief

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), belangenbehartiger van de supermarkten, pleit voor een Voedselcollectief waarin alle ketenpartijen met elkaar in gesprek gaan. Dit meldt het CBL na diverse gesprekken met boeren en vertegenwoordigers van boerenorganisaties.

De afgelopen weken voerden verschillende groepen boeren acties bij distributiecentra van supermarkten. Deze acties hebben geleid tot gesprekken tussen vertegenwoordigers van het CBL en actievoerende boeren. CBL ging ook met Agractie en Farmers Defence Force (FDF) in gesprek. De belangenbehartiger van de supermarkten zegt begrip te hebben voor de moeilijke situatie waarin veel boeren zich bevinden door toenemende en steeds hogere eisen vanuit de politiek en de samenleving.


In reactie daarop heeft het CBL voorgesteld om in een breed samengesteld Voedselcollectief te spreken over de toekomst van de voedselketen en de positie van boeren en tuinders. De belangenbehartiger van de supermarkten vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden.

Het CBL heeft daarom voorgesteld met alle ketenpartners in gesprek te gaan in een Voedselcollectief. In dit Voedselcollectief moeten alle ketenpartners samen kijken naar hoe Nederland in de toekomst een sterke en duurzame voedselsector kan behouden, zowel voor Nederlandse afnemers als voor de exportmarkt die 80 procent van de agrarische productie afneemt. Nederland heeft belang bij een gezonde boerenstand.


Farmer Friendly

Het CBL en FDF hebben gisteren een gesprek gevoerd over de zorgen van boeren over hun toekomst. Ook spraken zij over het keurmerk dat FDF wil invoeren en het nieuw te starten Voedselcollectief. FDF heeft eerder dit jaar voorgesteld om het boerenkeurmerk Farmer Friendly in te voeren. Ook over dit conceptkeurmerk en de haken en ogen die daaraan zitten, hebben het CBL en FDF gesproken.

De partijen hebben afgesproken dat FDF het keurmerk de komende weken verder gaat uitwerken en draagvlak in de agrarische sector gaat organiseren. Een uitgewerkt plan met breed draagvlak in de agrarische sector is wat het CBL betreft een belangrijk agendapunt voor het eerste overleg van het Voedselcollectief.

Farmers Defence Force heeft woensdag 22 juli uitgeroepen tot actiedag. Het CBL heeft gevraagd om die dag geen distributiecentra te blokkeren. Bij eerdere protesten leidden die acties in sommige gevallen tot lege schappen in supermarkten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer