Supermarkten aarzelen over keurmerk Farmers Defence Force

Farmers Defence Force (FDF) wil een eerlijke prijs voor boerenafzet in het supermarktschap afdwingen via het nieuwe keurmerk Farmer Friendly. Supermarkten zijn nog niet overtuigd, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Supermarkten+aarzelen+over+keurmerk+Farmers+Defence+Force
© DIRK HOL

Met het boerenkeurmerk Farmer Friendly wil Farmers Defence Force de Nederlandse boeren een betere positie in de keten geven en zo een eerlijkere beloning voor hun producten realiseren. Het label komt niet op producten te staan, maar moet zichtbaar zijn in de winkel en bij het schap, bepleitte FDF deze week.

Voor consumenten wordt op deze manier zichtbaar of de supermarkt vriendelijk met Nederlandse boeren omgaat en door hen geproduceerde, eerlijke producten van hoge kwaliteit verkoopt. 'Het conceptconvenant dat FDF hiervoor in december bij ons aanleverde was echter niet realistisch', zegt woordvoerder Else de Kwaasteniet van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Vergelijkbaar initiatief

In de tussentijd had er een tweede gesprek plaats waarin FDF de visie verder aanscherpte. Een derde gesprek over de haalbaarheid van het ketenconcept zal plaatshebben na de carnavalsvakantie, laat het CBL weten. De koepel wil tot die tijd niet inhoudelijk ingaan op het boerenplan. Wel bevestigt het CBL dat er geen vergelijkbaar initiatief in de Nederlandse markt is.

Het FDF-keurmerk om tot een betere margeverdeling in de keten te komen, lijkt afgekeken van de landen om Nederland heen. Zo kent Engeland een vergelijkbaar keurmerk met een rode trekker dat aangeeft dat geselecteerde boerenproducten met een eerlijke marge over de toonbank gaan.

D66 stut FDF

Opmerkelijk is dat de protestboeren met hun voorstel een deelgenoot treffen in D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. De D66'er stelde twee weken geleden in de Tweede Kamer eveneens voor om een keurmerk te starten voor supers en voedselverwerkers die boeren een eerlijke prijs betalen. Het label moet leiden tot een betere margeverdeling in de voedselketen en hen helpen de sprong te maken naar kringlooplandbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer