Duitse minister: 'Meer lef tonen met toepassing gentechnieken'

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner heeft gepleit voor toepassing van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas. Ze roept in een opinieartikel in de Berlijnse krant Der Tagesspiegel op om meer lef te tonen met toepassing van deze gentechnieken.

Duitse+minister%3A+%27Meer+lef+tonen+met+toepassing+gentechnieken%27
© IGW

Klöckner wijst er in het artikel onder meer op dat de nieuwe technieken het veredelingsproces aanzienlijk kunnen bespoedigen. Dat is volgens haar wat de wereld nodig heeft. 'Tegen 2030 wil de Europese Commissie de helft van haar gewasbeschermingsmiddelen besparen. Nieuwe technieken kunnen helpen. Wetenschappers werken met de nieuwe technieken aan schimmel- en ziekteresistente rassen die zorgen voor opbrengsten met minder chemicaliën.'


'Tegen 2030 hebben we onszelf de wereldwijde duurzaamheidsdoelen gesteld om honger te beëindigen', schrijft de CDU-minister. 'Genoom-bewerkte hitte- en droogtetolerante variëteiten kunnen hieraan bijdragen, vooral in gebieden waar zelfvoorziening een uitdaging is.'


Per geval beoordelen

Klöckner legt uit dat de nieuwe technieken worden gereguleerd als genetische manipulatie. Dat leidt tot complexe goedkeuringsprocedures, waardoor nieuwe ontwikkelingen maar moeizaam van de grond komen. De wetenschap pleit daarom voor een gedifferentieerde kijk op de risicobeoordeling van nieuwe veredelingstechnieken en de landbouwminister wil deze lijn ook aanhouden.

'We moeten daarom naar elk afzonderlijk geval kijken om te bepalen of een door genoom bewerkte plant daadwerkelijk een risico vormt voor mens, dier of milieu', zegt de Duitse landbouwminister. 'Ik ben ervan overtuigd dat we het ons gezien de mondiale uitdagingen niet kunnen veroorloven de nieuwe technologieën te negeren. We zouden ze op onze voorwaarden moeten gebruiken voor een duurzame en efficiënte landbouw- en voedingsindustrie.'


Nederland

In de Nederlandse politiek is een meerderheid voor toepassing van de nieuwe gentechnieken bij veredeling. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het belang ook in Europa aangekaart. Ze kreeg hierbij van een aantal landen bijval, maar dat heeft niet geleid tot de benodigde wetswijziging om brede toepassing van nieuwe veredelingstechnieken in Europa mogelijk te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer