Delphy+oogst+eerste+basilicum+uit+Vertical+Farm
Nieuws
© Delphy

Delphy oogst eerste basilicum uit Vertical Farm

In het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk is met verticale landbouw de eerste basilicum geoogst, geteeld zonder daglicht.

Lisanne Meulendijks van Delphy werkt sinds mei aan het ontwikkelen van praktische teeltkennis voor verticale landbouw. In de testcellen zijn groeifactoren zoals klimaat, licht en irrigatie gemakkelijk te variëren. Door deze flexibiliteit kan er in experimenten worden gekeken hoe de teelt in een verticale landbouw (Vertical Farm) kan worden geoptimaliseerd.

De focus ligt op het analyseren van het groeiproces van de plant. In een Vertical Farm beïnvloedt de plant zijn eigen groeiomgeving relatief sterk en ontstaat er een microklimaat rondom het gewas dat afwijkt van het gecontroleerde klimaat in de kamer. De mate van uitwisseling tussen deze hangt af van het ontwerp van de Vertical Farm.


Optimalisatie

Om de potentie van een Vertical Farm volledig te benutten, moet er bij de optimalisatie van de groeirecepten vanuit dit principe worden gedacht, omdat het uiteindelijk het microklimaat is dat de groei van de plant stuurt. 'Door het onderzoek vanuit deze hoek te benaderen en te kijken naar het effect van de verschillende teeltfactoren op de plant, kan er zo naar de formulering van teeltadvies worden gewerkt die specifiek is voor verschillende Vertical Farming-faciliteiten', zegt Meulendijks.

In het eerste experiment is er gekeken naar het effect van toenemende lichtintensiteit op de groei van basilicum, in combinatie met verschillende types substraat. Met sensoren aan en rondom de plant werd de groei op de voet gevolgd en kon deze worden gelinkt aan het microklimaat tussen het gewas en het macroklimaat in de kamer. Dit leverde interessante en smakelijke eerste resultaten op.


Lichtintensiteit

Uit de cijfers blijkt dat er een relatie is tussen toenemende lichtintensiteit en de jaarlijkse productie: hoe meer licht, hoe steiler de lijn, hoe sneller de plant groeit. Het feit dat de plant met meer licht sneller groeit, is natuurlijk niets nieuws. Wat deze resultaten interessant maakt, is dat iedere groeicurve kan worden uitgedrukt in een formule en dat de foutmarge rond de lijnen klein is. Dit komt omdat de groeiomstandigheden binnen een Vertical Farm volledig onder controle zijn.

Met de formules achter dit soort lijnen zijn vervolgens teeltpraktijken te optimaliseren. Het wordt mogelijk om antwoorden te formuleren op vragen zoals: wat heeft een investering in extra licht voor effect op mijn opbrengst? Hoeveel dagen na ontkieming kan ik het beste oogsten om mijn opbrengst te maximaliseren? Voor productiebedrijven zijn dit belangrijke aspecten. Door toepassingsgericht onderzoek ontwikkelt Delphy kennis die inspeelt op dit soort praktijkvragen.


Project 'Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland'

Dit experiment maakt deel uit van het project 'Fieldlab Vertical Farming Zuid-Holland'. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van provincie Zuid-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer