Belgische vleeskoe geïnfecteerd met besnoitiose

In West-Vlaanderen is bij een vleeskoe besnoitiose vastgesteld. Daarmee is de vermageringsziekte in België aanwezig en kan zich verder verspreiden.

Belgische+vleeskoe+ge%C3%AFnfecteerd+met+besnoitiose
© Pixabay

Het lastige van de vermageringsziekte is dat veel dieren gezond blijven, maar ze wel besnoitiose kunnen verspreiden, meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen. Voorheen werd de ziekte, die door bloedzuigende insecten wordt overgebracht, enkel gevonden bij importdieren of was daar een link mee.

Een aantal dieren op een Waals bedrijf was vorig jaar besmet, waarbij een in 2015 ingevoerde stier uit Frankrijk de boosdoener bleek. Het nieuwe geval kwam aan het licht nadat verschillende runderen op het bedrijf kampten met huidproblemen. Bij één koe werd de ziekte vastgesteld. Bij dit dier was geen rechtstreekse link met import uit een risicoland.

Lang onopgemerkt

Besnoitiose kan leiden tot vermagering, aantasting van karkassen en de onvruchtbaarheid van een stier. Omdat geïnfecteerde dieren geen ziekteverschijnselen hoeven te vertonen en de eerste symptomen koorts en tranen vrij algemeen zijn, kan deze ziekte lang onopgemerkt blijven.

Hoewel de vermageringsziekte in België geen aangifteplichtige ziekte is, is de economische schade groot. Daarom doen onze zuiderburen er alles aan om besmette dieren op te sporen en zo verdere verspreiding tegen te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer