Belgische+vleeskoe+ge%C3%AFnfecteerd+met+besnoitiose
Nieuws
© Pixabay

Belgische vleeskoe geïnfecteerd met besnoitiose

In West-Vlaanderen is bij een vleeskoe besnoitiose vastgesteld. Daarmee is de vermageringsziekte in België aanwezig en kan zich verder verspreiden.

Het lastige van de vermageringsziekte is dat veel dieren gezond blijven, maar ze wel besnoitiose kunnen verspreiden, meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen. Voorheen werd de ziekte, die door bloedzuigende insecten wordt overgebracht, enkel gevonden bij importdieren of was daar een link mee.

Een aantal dieren op een Waals bedrijf was vorig jaar besmet, waarbij een in 2015 ingevoerde stier uit Frankrijk de boosdoener bleek. Het nieuwe geval kwam aan het licht nadat verschillende runderen op het bedrijf kampten met huidproblemen. Bij één koe werd de ziekte vastgesteld. Bij dit dier was geen rechtstreekse link met import uit een risicoland.

Lang onopgemerkt

Besnoitiose kan leiden tot vermagering, aantasting van karkassen en de onvruchtbaarheid van een stier. Omdat geïnfecteerde dieren geen ziekteverschijnselen hoeven te vertonen en de eerste symptomen koorts en tranen vrij algemeen zijn, kan deze ziekte lang onopgemerkt blijven.

Hoewel de vermageringsziekte in België geen aangifteplichtige ziekte is, is de economische schade groot. Daarom doen onze zuiderburen er alles aan om besmette dieren op te sporen en zo verdere verspreiding tegen te gaan.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer