Debutant+gaat+voor+hoofdprijs+in+Zwolle
Nieuws
© Jan van den Brink

Debutant gaat voor hoofdprijs in Zwolle

Het is de eerste keer dat hij met koeien op de keuring komt. Dick Fokkink uit Harreveld hoopt zaterdag 30 november tijdens de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) in Zwolle toch de kampioen mee naar huis te nemen. De Marchigiana-fokker heeft hoge verwachtingen.

De houder van dit van oorsprong Italiaanse vleesvee neemt twaalf van zijn twintig dieren mee naar Zwolle. 'Dit is ook een promotiemoment voor het ras. Het Marchigiana-stamboek houdt maar één keuring en dat is tijdens dit tweejaarlijks evenement', zegt Fokkink.

De veehouder is sinds dit jaar voorzitter van het stamboek van dit ras met vierhonderd dieren in Nederland. Veertig dieren daarvan zijn te zien op de NVM. 'Als voorzitter vind ik het belangrijk dat er voldoende dieren zijn. Dat is voor mij mede reden om gelijk twaalf dieren in te zenden', stelt hij. Het gaat daarbij om kalveren, pinken, vaarzen, koeien en oudere koeien.

Hoge ogen

Fokkink verwacht gelijk hoge ogen te gooien. 'Ik heb dieren van de oud-topfokker Bertus ter Maat uit Halle overgenomen. De 81 jaar oude man is gestopt en leverde twee jaar geleden nog de kampioen en de reservekampioen. Die gaan nu mee. Daarnaast heb ik nog enkele goede dieren van boerderij Croy in Aarle-Rixtel overgenomen. Ook daar heb ik hoge verwachtingen van.'


Hoe denkt Fokkink alles rond te zetten? 'Gelukkig helpt het transportbedrijf en krijg ik hulp van leden van het stamboek die hun eigen dieren thuis hebben gelaten.'

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer