Stresstest+geeft+zicht+op+pootgoed
Nieuws
© NAK

Stresstest geeft zicht op pootgoed

De resultaten van het onderzoek in het kader van ketenproject Verbetering pootgoedkwaliteit geven voldoende aanleiding om het dit jaar te vervolgen. Een stresstest moet over drie jaar inzicht geven in het risico van opkomstproblemen in de nateelt.

Na een seizoen met veel opkomstproblemen in 2016 bij telers van consumptieaardappelen hebben afnemers en leveranciers van pootgoed samen met het NAK ketenproject Verbetering pootgoedkwaliteit opgezet. Het doel daarvan is om de oorzaken van opkomstproblemen te achterhalen en een vitaliteitstest voor pootgoed te ontwikkelen om uiteindelijk het aantal opkomstklachten te verminderen.


Aanleiding voor vervolg

De eerste twee jaar bestond het onderzoek uit het volgen van vijftig pootgoedpartijen. In het derde jaar (2019) is het onderzoek meer experimenteel opgezet met uitgebreid gebruik van proefvelden en opschaling naar bijna driehonderd partijen. De resultaten van het onderzoek gaven voldoende aanleiding voor een vervolg in 2020.

De bijna driehonderd monsters van vorig jaar zijn onderzocht en gesplitst. Een deel is bestemd voor uitplant op twee proefvelden. Het andere deel van de monsters is bestemd voor vitaliteitstoetsen. In deze toetsen zijn monsters blootgesteld aan stress. Hiermee verwachten de aangesloten organisaties dat pootgoedpartijen vooraf zijn te classificeren als hoog of laag risico.


Transport en bewaring

De keten van verlading, transport en bewaring bij de consumptieteler verhoogt het risico op opkomstproblemen. Wat nou precies hiervoor zorgt, weet de sector nog niet goed. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van factoren die elk op zichzelf slechts een gering effect hebben.

Om dit beter te kunnen onderzoeken, hebben een aantal monsters dit jaar een experimentele keten gevolgd met opwarmen-terugkoelen, condensvorming, vallen en opslag bij wisselende temperatuur en gebrekkige ventilatie voor uitplant op de proefvelden.


Suboptimaal robuust

Hiermee is te onderzoeken hoeveel opkomstvermindering (in vergelijking met optimaal behandeld pootgoed) telers kunnen verwachten door deze handelingen en of dit vooral geldt voor partijen die een slechter resultaat in de stresstest hebben. Wanneer het project dit kan laten zien, is per partij aan te geven hoe robuust deze is onder suboptimale omstandigheden.

Met de experimenten en proefvelden verwachten de deelnemende partijen - BO-Akkerbouw, Agrico, Agristo, Aviko, Farm Frites, HZPC, Kleinjan, LWM, McCain, Meijer en Nedato - het risico op opkomstproblemen te kunnen verminderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer