Europlant+betaalt+37%2C07+euro+voor+pootgoed+van+oogst+2019
Nieuws
© Haijo Dodde

Europlant betaalt 37,07 euro voor pootgoed van oogst 2019

Pootgoedbedrijf Europlant in Heerenveen betaalt voor pootaardappelen van oogst 2019 een gemiddelde prijs van 37,07 euro.

Deze prijs is weliswaar 4,50 euro per 100 kilo lager dan vorig jaar, maar resulteert wel in de hoogste uitbetaling per hectare van de afgelopen tien jaar. De uitbetalingsprijs van Europlant is op basis van herfstlevering en het gemiddelde van alle rassen, pootgoedmaten van klasse A tot en met S.

Het gemiddelde van alle betaalde vergoedingen voor bewaring en klaar maken voor levering bedraagt 2,82 euro per 100 kilo. Daarmee komt de gemiddelde uitbetalingsprijs voor oogst 2019 inclusief vergoedingen op 39,89 euro per 100 kilo.


Rassen met virusresistentie

Volgens Europlant was het ook voor de teelt en afzet van pootgoed een bijzonder jaar met voldoende uitdagingen. De hoge virusdruk is een terugkerend probleem en Europlant stelt dat rassen met een goede virusresistentie hun meerwaarde bewijzen. Aan het eind van het afzetseizoen werd de markt van pootgoed beïnvloed door de coronacrisis.

Ondanks de uitdagingen in de teelt en afzet is het telers van Europlant gelukt om 22,4 procent meer aardappelen te leveren in de pootgoedmaten. Met de op-een-na hoogste uitbetalingsprijs resulteert dit voor de telers in de hoogste uitbetaling per hectare van de afgelopen tien jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer