Europees+aanbod+legt+druk+op+uienmarkt
Nieuws
© Anton Dingemanse

Europees aanbod legt druk op uienmarkt

Het grote aanbod aan uien in Europa zorgt momenteel voor een rem op de prijsvorming. De uienhandel wacht op de start van de export naar West-Afrika. Dat moet verlichting geven.

De export van nieuwe Nederlandse uien naar Europese bestemmingen komt dit seizoen maar moeizaam op gang, vertelt Wim Waterman van handelsbedrijf Waterman Onions. 'Zeker in Zuid-Europa zijn nu al voldoende uien beschikbaar en met name vanuit Spanje ondervinden we veel concurrentie van uien die niet al te duur worden aangeboden.'

Waterman was deze week uitgenodigd bij Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord om een korte toelichting te geven op de actuele uienmarkt. Volgens de handelaar zijn de vooruitzichten voor de uienoogst in heel Europa behoorlijk optimistisch en zorgt vooral Polen voor het grote verschil ten opzichte van vorig jaar.


Veel uien in Polen

'Vorig jaar was er al vanaf de aflandperiode veel vraag naar Nederlandse uien, omdat de eigen productie zwaar tegenviel. Maar nu melden veel Poolse telers dat ze een overvloed aan uien verwachten. Voor onze afzet in de rest van Europa is dat op voorhand niet gunstig. Overigens moeten we nog maar afwachten wat de werkelijk producties zullen zijn, er kan nog veel gebeuren in het groeiseizoen', stelt Waterman.

De huidige notering voor plantuien van 17 tot 20 euro per 100 kilo zal de komende weken onder druk komen te staan, voorspelt de Flevolandse handelaar. 'De export naar Afrika moet de uienmarkt op gang helpen. Vanaf half augustus gaan de grenzen van Senegal weer open. Dat zal ongetwijfeld verlichting brengen in het aanbod en de markt nieuwe impulsen geven.'


• Bekijk ook de marktprijzen van uien

Over de opbrengsten van de plantuien in Nederland zegt Waterman dat die gemiddeld tegenvallen. 'We zien veelal een sterk wisselend beeld, waarbij de stand van de gewassen op lichte gronden over het algemeen beter zijn. Overigens zijn er wel ruimschoots voldoende plantuien in de markt om aan de vraag te voldoen.'


Baalprijzen te laag

Naast de Spaanse uien in Europa heeft de Nederlandse uiensector op de wereldmarkt te maken met concurrentie van goedkope uien uit China. Waterman: 'Wij doen zelf door het jaar heen veel zaken in Azië, maar daar komen we nu niet aan bod. Daarvoor zijn de baalprijzen gewoonweg te laag.'

Voor komend seizoen verwacht Waterman dat er voor de uienexporteurs meer logistieke uitdagingen komen. 'De coronacrisis speelt ons parten voor wat betreft de beschikbaarheid van zeecontainers en vrachtwagens. De tarieven voor overzeese transport zijn daardoor bijna verdubbeld. Verder lijkt de impact van de brexit zich ook te beperken tot vooral hogere transportkosten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer