Mais beregenen op veengrond? Dat is de vraag

Boeren op veengrond buigen zich na drie droge voorjaren over de vraag of ze hun maisland op veen moeten beregenen, bevloeien of geen vocht moeten toedienen.

Mais+beregenen+op+veengrond%3F+Dat+is+de+vraag
© Persbureau Noordoost

Vocht op veen was nooit een probleem, nu is het constant te droog. En de klei-op-veengrond bij het Friese Aldeboarn is kurkdroog, waardoor een deel van de planten niet eens opkomt of de groei ver achterblijft waar niet is beregend of bevloeid.

Terwijl op bevloeide gedeelten de mais meer dan kniehoog is, laat de pilot van adviesbureau Aequator Groen & Ruimte en Projecten LTO Noord zien.


Strokenteelt

Het experiment bij Loonbedrijf Brak in Aldeboarn trok woensdag dertig belangstellenden. De mais is in de eerste week van mei ingezaaid, voor een deel op geploegd land, op het andere deel is strokenteelt toegepast. Met deze niet-kerende grondbewerking proberen boeren de bodemdaling in het veenweidegebied te vertragen.

Volgens loonwerker Cor Buma kan met beregenen een dubbele opbrengst per hectare worden gehaald. Hij merkt op dat de plantjes op het proefperceel op een te laat moment vocht hebben gehad. Buma beregende onlangs voor het eerst percelen mais op veengrond.


Egaal

'Na het zaaien hebben we een week later meteen beregend. Na veertien dagen hebben we de planten nog eens 20 millimeter gegeven. De mais is hierdoor egaal gaan kiemen en egaal gaan groeien. Dat betaalt zich uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer