Bladschimmels in bieten, luizendruk neemt af

De tellingen van de laatste week wijzen uit dat de luizendruk in percelen suikerbieten momenteel laag is. De eerste bladschimmelvlekjes zijn gevonden.

Bladschimmels+in+bieten%2C+luizendruk+neemt+af
© Han Reindsen

Op verschillende percelen verdeeld over het land zijn verschijnselen van vergelingsziekte zichtbaar. Er is dus virusdruk aanwezig. Het betreft op dit moment nog maar enkele planten. Over de uiteindelijke aantasting is nog geen duidelijkheid te geven, aldus Suiker Unie.

De neerslag van afgelopen week was zeer grillig: van enkele millimeters tot wel 100 millimeter. In het noordoosten van het land ging dit gepaard met flinke hagelstenen. Die hebben op circa 200 hectare het blad gedeeltelijk (10 procent) tot bijna volledig (90 procent) verwoest.

Bij de verzekeraars Agriver en Vereinigte Hagel heeft dat gezorgd voor in totaal enkele honderden schademeldingen. In gebieden met weinig regen laten de bieten droogteverschijnselen zien.


Bladschimmelaantasting

Voor de gesloten bietenpercelen is de aandacht vanaf nu gericht op signaleren van eventuele bladschimmelaantasting. In de afgelopen week zijn de eerste vlekjes gevonden. Inmiddels is een waarschuwing uitgegaan in Flevoland en het Noordoosten om de bietengewassen te controleren.

Online systeem BAS van Suiker Unie geeft inzicht in de actuele infectiewaarden op basis van het microklimaat gemeten door sensoren in de bietenpercelen. Bij de tot nu toe gevonden aantastingen gaat het in alle gevallen om de eerste plekjes, meldt Suiker Unie. Deze zijn gevonden op de meest risicovolle percelen: bieten naast bieten of bij een intensieve rotatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer