Suiker Unie: maar 13 ton suiker per hectare

Suiker Unie gaat op dit moment uit van een opbrengst van ongeveer 13 ton suiker per hectare. Dat is flink lager dan het meerjarig gemiddelde van ruim 14 ton per hectare.

Suiker+Unie%3A+maar+13+ton+suiker+per+hectare
© Han Reindsen

Suiker Unie verwacht op heel veel percelen een flink lagere opbrengst. De agrarische dienst van Suiker Unie ziet enorme verschillen tussen de regio's en percelen binnen regio's. Met name in Zeeland, maar ook in andere gebieden met zware klei, zijn er maar weinig percelen te vinden met een voldoende plantaantal. Een groot deel kent een slechte stand, omdat het zaaizaad door de droogte ofwel niet is gekiemd ofwel na het kiemen is verdroogd.

Op de lichte grond kampten telers ook met problemen als gevolg van stuiven en nachtvorst. Maar ook daar veroorzaakt de droogte schade. 'De regenval van het afgelopen weekend biedt wel enig soelaas, maar die is nog veel te weinig om tot een normale situatie te komen', stelt Suiker Unie.

Prognose onzeker

Door deze grote verschillen en de bijzondere omstandigheden is het voor Suiker Unie moeilijk om een goede opbrengstprognose te geven. Vooralsnog wordt uitgegaan van circa 13 ton suiker per hectare, flink lager dan het meerjarig gemiddelde van ruim 14 ton per hectare. 'De prognose is echter nog onzeker vanwege het nog lange groeiseizoen en kan nog veranderen. Met name het al of niet aanhouden van de droogte zal een cruciale factor zijn', meldt Suiker Unie.

Vrijwel in de gehele Europese Unie zijn door de droge voorjaarsomstandigheden de opbrengstverwachting getemperd. Bijna alle landen verwachten een lager dan gemiddelde suikeropbrengst per hectare. Samen met een in de Europese Unie lager areaal van -3 procent is de verwachting van de suikerproductie dus aanzienlijk lager dan normaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer