Vijfde+deel+bietenpercelen+heeft+laag+plantenaantal
Nieuws
© Twan Wiermans

Vijfde deel bietenpercelen heeft laag plantenaantal

Uit een landelijke inventarisatie van Suiker Unie is gebleken dat circa 20 procent van alle bietenpercelen minder dan 50.000 planten heeft.

Overal op de kleigronden, maar voornamelijk in het zuidwesten, is het percentage percelen met een laag plantenbestand aanzienlijk. In het zuidwesten is dit in verschillende regio's wel 50 procent van de percelen. De hoop is dat na regen van betekenis nog enig herstel zal plaatsvinden.

De verschillen tussen de percelen suikerbieten worden door de aanhoudende droogte steeds groter. De percelen met een slecht plantenbestand door droogliggend zaad zien er troosteloos uit, constateert de agrarische dienst van Suiker Unie. De bieten die 'erop staan' groeien goed, ondanks de extreme droogte. De voorlopers hebben de eerste bietenpercelen dicht en groeien juist de diepte in.


Leveringsplicht

Op dit moment wordt door de agrarische dienst gewerkt aan de voorlopige planning. Telers met de sterk achterblijvende bietenpercelen maken zich terecht zorgen over het opbrengstpotentieel. Een aantal telers heeft zich inmiddels gemeld met de verwachting niet aan de leveringsplicht te kunnen voldoen.

In het verlengde daarvan zijn er soms ook vragen over komende campagneplanning rondom de leveringen. Daarover kunnen zij contact opnemen met de agrarische dienst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer