Schieters+in+bieten+voor+bloei+verwijderen
Nieuws
© IRS

Schieters in bieten voor bloei verwijderen

Door de zaadproductie van de schieters in bieten kunnen die voor de toekomst een groot onkruidprobleem veroorzaken. Het is daarom van belang om ze voor de bloei te verwijderen.

Vanaf de start van het zaaien, is de temperatuur overwegend hoog geweest. Aan de koudebehoefte voor vernalisatie, het proces dat schieters in bieten veroorzaakt, is daarom niet voldaan.

Desondanks worden de eerste schieters waargenomen in de bietenpercelen. Stressomstandigheden met een trage kieming en beginontwikkeling als gevolg, zijn hier dit voorjaar de oorzaak van. Ook onkruidbieten uit voorgaande bietenteelten kunnen voorkomen. Het blijft belangrijk om ook deze tijdig te verwijderen.

De beste manier om schieters te verwijderen, is door ze uit de grond te trekken en de stengel te knakken. Jonge bietenplantjes kunnen nog met de hak worden verwijderd. 'Leg de schieters dan op het gewas neer zodat ze verdrogen', luidt het advies van het IRS.


Onkruidbieten

Door regelmatig te controleren op schieters kunnen telers voorkomen dat ze zaad produceren en laten vallen, waardoor onkruidbieten een probleem worden in de toekomst. Bij Conviso Smart rassen is dit nog nadrukkelijker van belang, omdat toekomstige onkruidbieten van dit type rassen zeer lastig te bestrijden zullen zijn.

Het onkruid door de zaadproductie is niet het enige probleem. Schieters concurreren sterk met de niet geschoten bieten voor voedingstoffen en vocht, maar nemen vooral ze veel licht weg voor de omringende planten.

Duits onderzoek heeft uitgewezen dat bij 10 procent schieters rekening gehouden moet worden met een verlies aan suikeropbrengst van 5 tot 15 procent. Geschoten bieten zijn moeilijker te rooien. Het suikergehalte van schieters is lager en de gehalten aan K+Na en aminoN hoger, waardoor de WIN sterk daalt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer