Cercospora+nu+ook+in+Flevoland+vastgesteld
Nieuws
© Han Reindsen

Cercospora nu ook in Flevoland vastgesteld

Na vorige week op de noordelijk zandgronden en veendalgronden zijn vandaag ook de eerste aantastingen vastgesteld van cercospora op verschillende percelen met suikerbieten in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Dit blijkt uit een melding van de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Het IRS adviseert bietentelers in het betreffende gebied alert te zijn en hun percelen wekelijks te controleren. Vanwege resistentiemanagement is het van belang dat telers pas een bespuiting uitvoeren als ze vlekjes in het gewas tegenkomen van cercospora, stephylium, ramularia, roest of meeldauw.

Bij twijfel over schimmelvlekken kunnen telers contact opnemen met IRS-Diagnostiek en voor de bestrijding verwijst het IRS naar een speciale bladschimmelpagina. Het instituut geeft de bietentelers nog mee ze in geval van een cercospora-aantasting rekening moeten houden met resistentie van veel isolaten in Nederland tegen strobilurinen. Het advies is dan ook om in geval van cercospora als eerste bespuiting te kiezen voor andere middelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer