Tuinbouw+goed+voor+4%2C7+procent+totale+export
Nieuws
© FloraHolland

Tuinbouw goed voor 4,7 procent totale export

De Nederlandse tuinbouwketen exporteerde in 2019 voor 24,5 miljard euro. In de totale export van goederen staat dit voor een aandeel van 4,7 procent.

Dat blijkt uit onderzoek over de tuinbouwexport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research hebben uitgevoerd op verzoek van het ministerie van landbouw. De resultaten hiervan laten zien dat bedrijven in de tuinbouwketen in 2018 21,1 miljard euro hebben bijgedragen aan de Nederlandse economie. Dat is 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).De bijdrage vanuit de tuinbouw is zowel direct vanuit de sectoren als indirect van bedrijven die diensten verlenen ten behoeve van de tuinbouw berekend. De tuinbouwketen is volgens de gegevens van het CBS goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid. In 2018 betrof het 254.000 arbeidsjaren van mensen die zowel direct als indirect in de sector werkzaam zijn.


Research & Development

Van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in Nederland komt 4,5 procent voor rekening van de tuinbouw. In 2017 werd in de keten voor 0,8 miljard euro in Research & Development geïnvesteerd. Innovatie in de tuinbouw heeft vooral betrekking op tuinbouwtechniek, veredeling van nieuwe variëteiten en vermeerdering van zaden en jonge planten.

De cijfers tonen volgens Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, dat de tuinbouw een belangrijke economische sector is voor Nederland. 'Ons land is het hoofdkantoor van deze bijzondere multinational die bestaat uit duizenden mkb-bedrijven en internationaal toonaangevende kennisinstellingen.'Het tuinbouwcluster heeft volgens Greenports Nederland een belangrijke regiefunctie in de handel en is een 'innovatieve kraamkamer' van duurzame oplossingen voor wereldwijde problemen. De sector levert een belangrijke bijdrage aan voedselzekerheid en -veiligheid in de wereld via kennis, zaden en technologie.

De exportcijfers van de tuinbouw voor dit jaar laten zien dat in april 2020 voor 11 procent minder naar het buitenland is verkocht in vergelijking met dezelfde maand in 2019. De daling was met 35 procent het hoogst voor de export van snijbloemen. Daarna kwam de grootste daling met 18 procent voor rekening van overige sierteelt als planten, boomkwekerijproducten en bloembollen.

De export van fruit nam in april 2020 nog licht toe met 2 procent, maar wel minder dan in de daaraan voorafgaande maanden. Voor groenten daalde de exportgroei in 2020 van 5 procent in januari naar een exportdaling van 1 procent in april. Deze trend geldt voor alle tuinbouwbranches, constateert het CBS.


Tuinbouw hard geraakt door corona

De tuinbouw is al met al flink geraakt door de coronacrisis. De exportdip in maart en april laat zijn sporen achter, al herstelt de afzet voor diverse producten zich nu wel. Veel bedrijven hebben het zwaar: ze zijn het vet op de botten kwijt en investeren minder in bijvoorbeeld duurzame innovaties.

'Ons internationale model heeft ons ver gebracht, maar handelsbelemmeringen en protectionisme liggen op de loer', waarschuwt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland. Ze gelooft wel in de veerkracht van het cluster en verwacht dat tuinbouw sterker uit de crisis komt. 'De tuinbouw produceert producten voor gezondheid en geluk, dit zijn de waarden die ertoe doen. Bovendien staat de sector wereldwijd bekend om kennis en innovaties, dat maakt de sector sterk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer