Economie+krimpt+met+snelste+tempo+sinds+2009
Nieuws
© Dirk Hol

Economie krimpt met snelste tempo sinds 2009

De Nederlandse economie maakt door de coronacrisis de snelste krimp door sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met name door de gedwongen sluitingen van cafés, restaurants en andere horecagelegenheden in maart kromp het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent, vergeleken met de voorgaande periode.

'In maart kreeg de economie door het virus een frontale botsing', zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau (CBS) voor de Statistiek tegen het ANP. De enige keer dat de economie in een kwartaal harder achteruitging, was in de eerste drie maanden van 2009. Toen was er sprake van 3,6 procent krimp. Dat was destijds de grootste kwartaalkrimp ooit gemeten door het CBS, die in de jaren negentig begon met de groeistatistieken.


Met de krimp komt een einde aan een periode van economische groei die 23 kwartalen op rij duurde. Op jaarbasis kromp de Nederlandse economie met 0,5 procent.

Een plotselinge afname in bestedingen door huishoudens was volgens de hoofdeconoom de hoofdoorzaak voor de krimp. In maart daalde de consumptie met 6,7 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste afname sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus Van Mulligen.In het hele kwartaal besteedden consumenten 2,7 procent minder dan in de drie maanden daarvoor. Dat betekende de grootste neergang sinds het begin van de reeks in 1987. Met name de uitgaven aan horeca, recreatie en cultuur gingen hard omlaag. Aan voedingsmiddelen werd juist meer uitgegeven.


Daling export

Het CBS noteerde voor maart ook een forse volumedaling van de export. Vergeleken met maart 2019 kromp deze met 4 procent. Er werden vooral minder delfstoffen, transportmiddelen en kleding ingevoerd dan een jaar eerder.

Consumenten gaven in maart veel minder geld uit dan in dezelfde maand vorig jaar. De bestedingen daalden met 6,7 procent. Dit is de grootste krimp van de binnenlandse consumptie door huishoudens die het CBS ooit heeft gemeten.

Vooral de dienstensector kreeg klappen. Door sluitingen van restaurants, kappers, theaters, pretparken, sportscholen en voetbalstadions werd hier 11,8 procent minder uitgegeven.


Grootste groei foodsector

Aan duurzame goederen werd 7,2 procent minder besteed dan in maart 2019. Huishoudens kochten vooral minder kleding, schoenen en personenauto's. Zij schaften daarentegen wel meer elektrische apparatuur aan. De foodsector onttrekt zich aan de malaise. Consumenten gaven in maart 9,1 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen. Dit is de grootste groei van die categorie ooit gemeten.Het CBS meldde twee weken geleden dat de detailhandel in maart 3,5 procent meer heeft omgezet dan in maart 2019. Het verkoopvolume lag 2 procent hoger.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer