Listeriabacterie+in+vleeswaren+maakte+zes+slachtoffers
Nieuws
© Dirk Hol

Listeriabacterie in vleeswaren maakte zes slachtoffers

Zeker zes mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van de listeriabacterie die in vleeswaren zat van vleeswarenmaker Offerman. Ook hebben twee vrouwen een miskraam gehad. De ziekteuitbraak wordt beschreven in het Jaarbeeld 2019 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierin ook aandacht voor de bestrijding van de Afrikaanse varkenspest en de plantziekte TOBRF.

Tot nog toe was bekend dat listeria vorig najaar aan drie mensen het leven heeft gekost en dat een vrouw een miskraam had gehad. Maar volgens de NVWA heeft de bacterie meer slachtoffers gemaakt. De voedselwaakhond meldt dat in totaal 35 mensen ziek zijn geworden.

De listeriabacterie zat in vleeswaren die in een fabriek van Offerman in Aalsmeer werden gesneden en verpakt. Toen de bron in oktober bekend was, werd de fabriek gesloten en haalden supermarktketens Aldi en Jumbo uit voorzorg alle voorverpakte vleeswaren van Offerman uit de schappen.


DNA-match

In het jaarbeeld schijft de NVWA dat een DNA-match voor een doorbraak zorgde in het onderzoek naar de listeriabesmettingen. Microbioloog Coen van der Weijden, coördinerend specialistisch inspecteur van de NVWA, vertelt dat het RIVM aan de belt trok toen bleek dat de listeriabacteriën van patiënten op elkaar leken. Daarop werden voedselmonsters onderzocht door Wageningen Food Safety Research (WFSR).

‘In de voedselmonsters uit een vleeswarenbedrijf bleken bacteriën te zitten met hetzelfde DNA als de bacteriën van de patiënten. Door deze DNA-match konden we voor het eerst een directe link leggen tussen een listeria-uitbraak en de bron’, aldus Van der Weijden.

In het Jaarbeeld 2019 van de NVWA wordt ook aandacht besteed aan de bestrijding van de plantziekte Tomato Brown Rugose Fruit Virus’ (ToBRFV) die vorig jaar uitbrak in Nederland. Hiervoor moesten vorig jaar protocollen en draaiboeken worden ontwikkeld.


Afrikaanse varkenspest

Ook het voorkomen van de Afrikaanse varkenspest (AVP) staat hoog op de agenda van de NVWA. Vorig jaar werden 81 meldingen van verdachte gevallen onderzocht, maar de dierziekte werd daarbij niet aangetroffen.

Sinds 1986 is er geen geval van Afrikaanse varkenspest meer geweest in ons land. ‘Maar toch blijft die kans aanwezig’, zegt inspecteur Marcel Spierenburg. ‘Er is nog geen vaccin tegen het virus en menselijk handelen wordt gezien als het grootste risico voor de verspreiding van deze varkenspest.’


Dierenwelzijn

De warme zomer van 2018 leidde in dat jaar tot een toename van 28 procent van het aantal meldingen over dierenwelzijn. Dierenartsen, erfbetreders en burgers maakten zich toen vaak zorgen om dieren die zonder water en beschutting in de wei stonden. In 2019 kwamen hierover 2827 meldingen binnen bij de NVWA, 3 procent meer dan een jaar eerder.

Naar aanleiding van deze meldingen zijn 691 inspecties uitgevoerd, hiervan was een derde niet akkoord. De meeste inspecties hadden betrekking op runderen, schapen en paarden. Deze diersoorten worden vaak buiten gehouden en zijn dus voor meer mensen zichtbaar.


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tijdelijk een verdubbelde controle toepassen op de aanvoer van runderen bij slachterijen in het noorden van het land.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tijdelijk een verdubbelde controle toepassen op de aanvoer van runderen bij slachterijen in het noorden van het land. © Dirk Hol

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer