Schouten+verbiedt+verre+export+vee
Nieuws
© Landpixel

Schouten verbiedt verre export vee

Een deel van het vee dat naar buiten de Europese Unie (EU) wordt geëxporteerd, kan binnenkort de grens niet meer over. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft geen exportcertificaten meer af voor vee dat een rustpauze buiten de EU nodig heeft om op de plaats van bestemming te komen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de regels rond het laten rusten van het vee aan de laars worden gelapt.

Dat stelt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar moeten de transporten ook buiten de EU voldoen aan de Europese Transportverordening. Dit houdt onder meer in dat dieren tijdens de rit moeten worden uitgeladen en 24 uur moeten rusten.


Niet bestaande rustplaatsen

Uit een onderzoek door Duitse dierenartsen blijkt dat een deel van de rustplaatsen, die voor transporten richting Kazachstan worden aangemeld, niet eens bestaat. Andere rustplaatsen waren juist in slechte of ongebruikte staat. Deze rustplaatsen staan niet alleen op de transportlijsten van Duitse exporteurs, ook Nederlandse bedrijven maken hier gebruik van.

Schouten heeft ook zorgen voor andere rustplaatsen buiten de EU. Van deze rustplaatsen bestaat geen officiële lijst. Omdat in Rusland onzorgvuldig met de rusttijden wordt omgesprongen, heeft de minister er weinig vertrouwen in dat er elders wel op de juiste manier met de rustregels wordt omgesprongen. Dit is reden om door de NVWA ook voor andere bestemmingen, waarvoor een rustplaats buiten de EU moet worden aangedaan, geen exportcertificaat af te geven.

Drachtige fokrunderen die al in quarantaine staan en waarvoor geen andere bestemming kan worden gevonden, krijgen alsnog een exportcertificaat. Het enige alternatief voor deze runderen is het slachthuis. 'Dan kies ik er liever voor om de dieren alsnog te laten vertrekken naar de geplande bestemming', schrijft de minister in de brief.


Dezelfde maatregelen Duitsland

Diverse Duitse lidstaten hebben exporten van levend vee, waarbij Russische rustplaatsen moeten worden aangedaan, opgeschort. Ook andere lidstaten hebben hun controles aangescherpt. Schouten kijkt samen met andere lidstaten naar een manier van export, waarbij de Europese Transportverordening wordt geborgd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer