Bijna half miljoen euro voor stroomlijning tuinbouwarbeid

Provincie Zuid-Holland stelt ruim 480.000 euro beschikbaar voor de eerste fase van deelakkoord Human Capital Zuid-Holland Greenport West-Holland. Doel is een betere aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor de tuinbouw.

Bijna+half+miljoen+euro+voor+stroomlijning+tuinbouwarbeid
© Eigen Foto

Voorzitter Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland ziet de bijdrage als erkenning van de overheid van het belang van het vraagstuk. 'Arbeid is een cruciale factor in onze sector. Om de tuinbouw toekomstbestendig te maken, moeten we ervoor zorgen dat we de juiste mensen kunnen aantrekken voor de vele functies die er op de bedrijven zijn te vervullen.'

Enkele maanden geleden tekende een dertigtal vertegenwoordigers van overheden, onderwijs en bedrijfsleven een intentieverklaring om de arbeidsmarkt meer te stroomlijnen. 'Destijds al een mooi signaal,' stelt Vooijs. 'Niet alleen om de middelen die dan beschikbaar komen, maar ook vanwege de eensgezindheid die bijdraagt aan een betere afstemming tussen vraag en aanbod.'


Groeipotentie

Centraal daarbij staat het bevorderen en ontwikkelen van een werkwijze, waarbij er continu aandacht is voor het leven lang ontwikkelen van medewerkers. 'De groeipotentie in de tuinbouw is enorm. Alleen is dat niet bekend bij een groot publiek. Daarom moeten we de jeugd meer voor ons zien te winnen.'

Arbeid is een cruciale factor in onze sector

Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland

Met name de diversiteit in het aanbod van banen zou de tuinbouw nog scherper moeten formuleren, vindt Vooijs. 'Dat gaat verder dan de teelttechniek. Logistiek, ICT, personeelsbeleid, verwerking en management. Er is echt voor elk wat wils. En dat dus vaak met volop doorgroeimogelijkheden.'


'Werk naar werk'

Doel van het akkoord is het begeleiden van ruim drieduizend mensen van 'werk naar werk'. Ondersteuning van de ontwikkeling van vijfhonderd ondernemers is opgenomen in project Next Generation Entrepreneurs. Hierin is, naast ondernemerschapscompetenties, ook aandacht voor goed werkgeverschap.

Vooijs: 'Sommige van deze projecten lopen al iets langer. Voordeel van de human capital aanpak is een betere onderlinge afstemming. Bijvoorbeeld in relatie met andere tuinbouwgerelateerde branches.'


Verantwoordelijkheid

Met gemeente Den Haag lopen vergevorderde besprekingen om werklozen een plek te bieden in het naburige Westland. Vooijs: 'Ook op dat terrein zien we nog mogelijkheden om de sector beter te bedienen en tegelijk onze sociaalmaatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.'

Tuinbouwgedeputeerde Adri Bom, ook voorzitter van Greenport West-Holland, benadrukt het belang van passend personeel voor de sector. 'Met deze investering dragen we als provincie ons steentje bij aan de toekomst van het Zuid-Hollandse tuinbouwcluster.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer