Bloomon+lanceert+gemengde+bio%2Dboeketten
Nieuws
© DIRK HOL

Bloomon lanceert gemengde bio-boeketten

Internetbloemist Bloomon komt donderdag als eerste landelijke speler met een gemengd boeket van biologische bloemen op de markt. De 'Bio-bos' is een opvallende innovatie, omdat momenteel minder dan 0,1 procent van alle bloementeelt in Nederland biologisch is.

Om die beperkende reden is de Bio-bos vanaf 18 juni tot eind september of zolang de bloemen beschikbaar zijn, verkrijgbaar in gelimiteerde oplage. Maar wel landelijk dekkend, bevestigt Bloomon. Het bedrijf hoopt dat het aanbod van biologische bloemen de komende jaren zal toenemen.

'Onze ambitie is om structurele stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en hiermee ook de rest van de bloemensector te inspireren', aldus Joris van der Els, Chief Sustainability Officer bij Bloomon.


Verduurzaming aanjagen

De Bio-bos is een belangrijke eerste stap in die ambitie, door het verminderen van gebruik van bestrijdingsmiddelen, zegt Van der Els. 'We zijn trots dat we dit als eerste landelijke speler kunnen doen, zeker als je bedenkt dat minder dan 0,1 procent van alle bloementeelt in Nederland biologisch is.'

Doordat biologische bloemen op kleine schaal beschikbaar zijn, is dit voor veel mensen nog onbekend terrein

Kweker Julian Langelaan van Op Beemster Klei in Middenbeemster

De afgelopen jaren hebben veel kwekers waarmee de bloemist werkt al grote stappen gezet op het gebied van verduurzaming van hun bedrijf, duidt Van der Els. 'Te denken valt daarbij aan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, micro-organismen, maar ook het opwekken van duurzame energie en LED-verlichting in de kassen.'

Met de lancering van de Bio-bos gaat Bloomon tijdelijk een stap verder, zegt Anton van Duijn, style director bij het bedrijf. 'We zouden ze wel willen hebben in alle soorten en maten en het hele jaar door. Maar het aanbod van biologische bloemen van Nederlandse bodem is nog beperkt en alleen tijdens de zomermaanden verkrijgbaar.'

Skal-certificaat

Voor de Bio-bos wordt alleen samengewerkt met Nederlandse biologische kwekers die enkel biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken en een Skal-certificaat hebben. De biologische bloemen worden in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld.

Dat wil zeggen met gebruik van natuurlijke meststoffen en sterke rassen, mechanische onkruidbestrijding en diversiteit op en rond het veld om natuurlijke vijanden te stimuleren. Een van de biologische kwekers waar Bloomon mee samenwerkt, is Julian Langelaan van Op Beemster Klei in Middenbeemster.

'Doordat biologische bloemen op kleine schaal beschikbaar zijn, is dit voor veel mensen nog onbekend terrein. Hopelijk draagt de aandacht die Bloomon creëert bij aan het bekender worden van biologische bloemen en leidt dit uiteindelijk tot meer biologische bloementeelt.'

Bio-based bloemenvoeding

De allereerste Bio-bos zomereditie is gevuld met blauwe, gele en lichtroze tinten, met de pioenroos als grote seizoensfavoriet. Korenbloemen van verschillende hoogtes zorgen voor een speels effect. Omdat biologische bloemen doorgaans iets korter zijn, is het boeket ontworpen voor een small vaas.

De komende maanden volgen er nog twee designs: een nazomer- en een herfsteditie. Van elke editie is een beperkte oplage van tussen de 250 en 500 stuks per week beschikbaar. Bloomon houdt de bos tijdens de productie en het vervoer bewust strikt gescheiden van de reguliere boeketten, naar eigen zeggen om eventuele 'besmetting en vermenging' te voorkomen.

Daarom wordt de Bio-bos in een box van 100 procent gerecycled karton verpakt. Daarnaast wordt er bio-based bloemenvoeding meegeleverd. De verpakking hiervan is tevens biologisch afbreekbaar. De internetbloemist is het eerste bedrijf dat deze nieuwe bio-based voeding gebruikt.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer