Tweede+Kamer+wil+boeren+betalen+voor+bomen
Nieuws
© William Hoogteyling

Tweede Kamer wil boeren betalen voor bomen

Boeren moeten betaald krijgen voor het aanplanten van bossen op hun land. Die grond moet wel de agrarische bestemming behouden. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag besloten. De regering moet dit plan nu uitwerken.

Het initiatief voor de vergoeding voor de boomaanplant komt van GroenLinks en SP. Die partijen hebben de regering gevraagd om een breed pakket aan maatregelen voor de aanleg van natuur en bos te ontwikkelen.?Beiden wijzen ook op het nieuwe Europese landbouwbeleid waarin de aanplant van bossen op boerenland wordt gestimuleerd.

GroenLinks en SP vinden een vergoeding op zijn plaats. Zij stellen vast dat boeren een groot deel van het landschap beheren, zonder dat ze dat terugzien in hun inkomen. Tegelijkertijd vraagt de maatschappij om bomenplant voor CO2-opslag, duurzame houtproductie, het vasthouden van fijnstof en het halen van biodiversiteitsdoelen. Tussen 1989 en 2013 was er een vergoeding voor boeren die bomen op hun land lieten groeien.


De twee partijen hebben de regering ook gevraagd om in gesprek te gaan met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de mogelijkheden om de bomen uit het Landelijk Register van Monumentale Bomen integraal op te nemen als rijksmonumenten.


Bossenstrategie

Landbouwminister Carola Schouten meldde onlangs dat zij werkt aan een Bossenstrategie waarin de aanplant van landschapselementen wordt gestimuleerd. GroenLinks en SP hebben op eigen houtje een initiatiefnota ingediend waarmee aanplant van bomen aantrekkelijk moeten worden gemaakt voor boeren.

Het voorstel van GroenLInks en SP om tot 2040 17 miljoen bomen te planten haalde in de Tweede Kamer geen meerderheid. In de Bossenstrategie waar Schouten nog mee gaat komen ligt de lat minder hoog. De bewindsvrouw mikt op 10 miljoen nieuwe bomen.

LTO Nederland plaatst kanttekeningen bij de Bossenstrategie en ziet liever bomen op natuurgrond komen. Volgens de organisatie wordt er al veel beslag gelegd op landbouwgrond voor andere opdrachten, zoals extensivering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer