LTO alert op ambities in IJsselmeer

Met de Verkenning Wieringerhoek doet Rijkswaterstaat een eerste aanzet om de natuurwaarden in het IJsselmeer te verhogen en de economie te versterken. De landbouw volgt de vier opgestelde scenario's kritisch.

LTO+alert+op+ambities+in+IJsselmeer
© Fotografie Twan Wiermans

De verkenning is een onderdeel van de Programmatische Aanpak Grote Wateren, waarvoor in totaal 248 miljoen euro is uitgetrokken. De Wieringerhoek de eerste pilot, die later ook elders in het IJsselmeer kan worden uitgerold. Het zoekgebied voor de eerste verkenning loopt langs de kust van Den Oever tot en met Enkhuizen.

LTO Noord Hollands Kroon besprak de scenario's woensdag. Voorzitter Wim Mostert is huiverig voor de impact van de plannen. 'Zeker het scenario dat een overgang wil van water op land heeft grote gevolgen voor de landbouw.'


Zoekgebied op landbouwgrond

Voor dat scenario is een zoekgebied van zo'n 450 hectare aangewezen, bijna volledig op landbouwgrond. 'Met alle ruimtelijke wensen die hier verder nog liggen, is dat voor ons onacceptabel', stelt Mostert. 'Maar ook bij de overige scenario's plaatsen we onze vraagteken vanwege de nadruk die er ligt op natuurontwikkeling.'

Provinciaal waterbestuurder Kees Stoop van LTO: 'Buiten dit plan zijn er nog zo'n veertig andere projecten voor het IJsselmeer. Als agrarische sector volgen we die scherp, vanwege het grote belang als zoetwaterbuffer voor de landbouw in Noord-Holland.'


Gemengde gevoelens

Stoop kijkt mede daarom ook met gemengde gevoelens naar de initiatieven. 'Aan de ene kant biedt het misschien nieuwe kansen om verzilting tegen te gaan, aan de andere kant blijven we alert vanwege de pure natuurdoelen.'

Mostert ziet een gevaar in de plannen om een geleidelijke overgang te maken van zoet naar brak en zout. 'Verzilting blijft een groot risico voor de Wieringermeer. Daarin kunnen we ons geen vrije experimenten veroorloven.'


Eilandarchipel

Het idee om een eilandarchipel voor de kustlijn aan te leggen om daarmee een grotere biodiversiteit te creëren, is volgens Stoop ook geen onverdeeld succes. 'Hoewel er ook een voorstel is om er zonnepanelen, deels op water, neer te leggen. Dat zou in het kader van de Regionale Energiestrategieën wel goed passen.'

Ook voorziet LTO extra ganzendruk vanwege de inrichting van een vloedvlaktemoeras voor de kustlijn in alle scenario's. De organisatie is daar alert op, omdat de pilot ook als testcase dient voor de rest van de inrichting van het IJsselmeer. Stoop: 'Daarnaast neemt het weer ruimte in, wat ten koste gaat van de zoetwaterbuffer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer