'EP laat zich in met verkapt protectionisme'

'Het is een zorgwekkende tendens dat het Europees Parlement (EO) zich inlaat met verkapt protectionisme door de zuidelijke lidstaten.' Dat stelt Bas Belder (ChristenUnie-SGP) in reactie op de resolutie over citrusvruchten die donderdag door het Europees Parlement is aangenomen.

%27EP+laat+zich+in+met+verkapt+protectionisme%27
© SGP


Belder betreurt het dat Spaanse Europarlementariërs in het Europees Parlement een meerderheid kregen voor hun oproep tot disproportionele fytosanitaire maatregelen om de internationale handel in sinaasappelen en andere citrusvruchten te frustreren.

De Spaanse initiatiefnemers van de resolutie dringen aan op een koudebehandeling van 24 dagen voor de import van citrusvruchten en maken het onnodig ingewikkeld voor derde landen om andere effectieve behandelingen tegen fruitmot te kunnen toepassen. Vanwege het Europese klimaat is de Europese markt in de zomermaanden aangewezen op de import van citrusvruchten uit met name Zuid-Afrika.

Het is de bevoegdheid van de Europese Commissie samen met de lidstaten om de uiteindelijke maatregelen vast te stellen, vindt Belder. 'De Europese Commissie moet absoluut niet zwichten voor de druk van de zuidelijke lidstaten, want dan zou protectionistisch gedrag beloond worden. Het is belangrijk dat de Europese Commissie juist nu vasthoudt aan wetenschappelijk onderbouwde adviezen van de plantenexperts.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer