Vrouw heeft veel te zeggen op boerderij

Op Belgische boerderijen spelen vrouwen een belangrijke rol. Zo'n 14.660 dames werken als zelfstandige in de Belgische landbouw.

Vrouw+heeft+veel+te+zeggen+op+boerderij
© VidiPhoto

Dat blijkt uit cijfers die federaal landbouwminister Willy Borsus publiceerde op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).
België telt bijna 37.000 boerderijen. Op deze landbouwbedrijven zijn 23.331 vrouwen werkzaam.

Eigen bedrijf

Het gaat om 14.660 dames die als zelfstandige werken, 7.542 vrouwen zijn meewerkende echtgenote en 1.129 dames zijn zelfstandig medewerker.
Met 'zelfstandigen' worden vrouwen bedoeld die het bedrijf alleen of samen met hun man uitbaten.

Verzekerd

Borsus kwam met dit cijfermateriaal naar aanleiding van het actieplan die de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca onlangs publiceerde. Het actieplan zou vrouwen die werkzaam zijn in de landbouwsector een duw in de rug geven. Vrouwen zijn bijvoorbeeld nog te weinig verzekerd voor arbeidsongevallen en hebben een te beperkte toegang tot bijscholing.

Pensioenkloof

In Europa wordt 29 procent van de landbouwbedrijven uitgebaat door een vrouw, maar deze boerderijen zijn over het algemeen 40 procent kleiner dan die geleid door mannen. De pensioenkloof bedraagt 41 procent, waarbij vrouwen op het platteland soms tot 51 procent minder pensioen ontvangen dan hun echtgenoot.

Informatie

De grootste vrouwenvereniging van Vlaanderen, KVLV-Agra, richtte een Landelijk infopunt op voor vrouwen (Liv). Dames die werkzaam zijn in de agrarische sector kunnen er terecht voor ondersteuning en advies bij vragen rond hun financiële situatie, juridische kwesties of bijvoorbeeld een extra job buitenshuis.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer