Van den Berkmortel promoot varkenshouderij met passie

De Brabantse varkenshouders Doreen van den Berkmortel en John van Paassen zijn door de EU PiG Innovation Group uitgeroepen tot ambassadeurs met 'best practices'. De eerste in de challenge hoe je varkens promoot en de tweede met zijn oplossing om hittestress bij varkens te voorkomen.

Van+den+Berkmortel+promoot+varkenshouderij+met+passie
© Studio Van Assendelft

Van den Berkmortel uit Sint-Oedenrode heeft een enorme drive als het gaat om het voor het voetlicht brengen van de varkenshouderij. Die passie begon bij Stap in de Stal van stichting Varkens in Zicht en het Weekend van het Varken. 'In zo'n weekend hadden wij vierduizend mensen over de vloer. Toen dat niet meer collectief werd gehouden, zijn wij ermee doorgegaan.'

Op eigen houtje werd het weekend de afgelopen jaren gehouden. Samen met haar medewerkers en tachtig vrijwilligers schotelde de varkenshouder in 2019 achtduizend bezoekers een informatief programma voor met voor elk wat wils.


Motivatie

'Zoals we de opzet nu hebben, kunnen we in zo'n weekend ook het dubbele aantal bezoekers aan. Daar zijn we klaar voor', zegt Van den Berkmortel. Over haar motivatie is ze helder: 'De publieke stemming over onze sector is negatief. Of je blijft daartegenaan schoppen of je probeert daar een positieve draai aan te geven.'

De consument is onwetend, maar wel nieuwsgierig

Doreen van den Berkmortel, varkenshouder in Sint-Oedenrode

Familie Van den Berkmortel ging voor dat laatste. Het mooie is volgens de varkenshouder dat de inzet wordt beloond. 'De gemiddelde consument is onwetend, maar wel nieuwsgierig. Met het verhaal dat je als ondernemer vertelt, kun je veel begrip kweken.' Haar ervaring is dat dat werkt als een olievlek. 'Je verhaal wordt doorverteld aan familie, vrienden en bekenden.'


Puur Brabant

Ook in het eigen bedrijf werken de pr-activiteiten als een olievlek. Het contact met de consument was zes jaar geleden aanleiding om te starten met huisverkoop van het Berkhout Varken onder de merknaam Puur Brabant. In augustus 2019 verhuisde de boerderijwinkel naar een pand in het dorp. 'We groeiden uit ons jasje. Daarin zien wij de waardering van de consument terug.'


Familie Van den Berkmortel heeft een gesloten bedrijf met 1.100 zeugen die de Berkhout Varkens leveren. Aan de Houtsestraat en Airborneweg in Sint-Oedenrode heeft elke diergroep – zeugen, speenbiggen en vleesvarkens – binnen een straal van 800 meter een eigen locatie. Bij de kraamzeugen en vleesvarkens is een zichtruimte en bij de dragende zeugen een skybox.

'Verantwoord ondernemen met oog voor onze dieren en voor de leefbaarheid van onze regio staat bij ons hoog in het vaandel', zegt Van den Berkmortel. Om dat ook buiten de open dagen in het tweede weekend van september uit te dragen, startte de varkenshouder in november met de boerderijbelevingstoer.


Bij Kato

Onder de naam Bij Kato biedt Van den Berkmortel zes arrangementen aan die elk op een eigen manier bijdragen aan verbinding met de varkenssector. 'Mijn oma heette Kato. Zij overleed in 2013, 103 jaar oud. Wat wij doen met de boerderijbeleving, is eigenlijk niet anders dan wat wij beleefden aan de keukentafel bij mijn oma waar de verhalen werden verteld.'

Sinds november draaide de ondernemer twee keer het kinderprogramma, een barbecueavond en was kinderdagverblijf Korein te gast met 150 kinderen. Door de coronacrisis ligt Bij Kato nu even stil, maar het is vast niet het laatste waar ze zich op stort. 'Even kijken hoe Bij Kato zich ontwikkelt, maar daar komen vast ook weer nieuwe ideeën uit voort.'


Trots

Van den Berkmortel beaamt dat haar inspanningen 'missionair' kunnen worden genoemd. Maar het is ook iets dat ze collega's zou willen meegeven: 'Wees trots op je ondernemerschap en wees meer ambassadeur voor onze eigen sector.'


EU PiG jaagt innovatie bij Europese varkenshouders aan

Nederland was dit jaar weer goed voor twee van de acht ambassadeurs die de EU Pig Innovation Group (EU Pig) jaarlijks benoemd. EU PiG brengt ieder jaar ontwikkelingen voor het voetlicht met als doel kennis te delen en te verspreiden. Op die manier wil EU PiG bijdragen aan het ontwikkelingsniveau van de varkenshouderij in de Europese Unie. De vier hoofdthema's zijn: dierenwelzijn, vleeskwaliteit, gezondheidsmanagement en precisieproductie. Elk thema kent twee challenges, die jaarlijks wisselen. De aanpak van hittestress door John van Paassen valt onder dierenwelzijn en de sectorpromotie van Doreen van den Berkmortel onder vleeskwaliteit. ZLTO verzorgt jaarlijks de voordrachten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer