Ziektevrij+zaaizaad+van+raketblad+weer+verkrijgbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ziektevrij zaaizaad van raketblad weer verkrijgbaar

Zaaizaad van vanggewas raketblad dat 100 procent vrij is van PSTVd (Potato Spindle Tuber Viroid) is vanaf dit seizoen weer leverbaar, meldt Vandinter Semo.

De zaadfirma in het Groningse Scheemda introduceerde raketblad zo’n twintig jaar geleden als vanggewas voor aardappelcystenaaltjes. In 2017 echter bleek dat een voorraad zaaizaad van raketblad geïnfecteerd was met het quarantaineorganisme PSTVd.

Vandinter Semo startte vervolgens in 2019 voor de vermeerdering met nieuw uitgangsmateriaal van raketblad. Dat resulteert voor komend teeltseizoen in zaaizaad dat 100 procent vrij is van PSTVd, zowel in het gewas als in het zaaizaad.

Actieve afname

Volgens Vandinter Semo is raketblad volledig resistent tegen alle voorkomende populaties van de cystenaaltjes die in Nederland aardappelmoeheid (AM) veroorzaken. Proeven hebben aangetoond dat raketblad een actieve afname geeft tot 70 procent van de aaltjespopulaties.

De teelt van raketblad start half mei en kan bij een goede ontwikkeling maximale lokking en doding geven, meldt Vandinter Semo. Naast aaltjesbestrijding geeft het gewas een hoge opbrengst aan effectieve organische stof. Dat heeft een positieve invloed op het bodemleven en de bodemstructuur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer