Meer maistelers kiezen voor nazaai

Komend seizoen kiezen meer maistelers voor nazaai van het vanggewas dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van onderzoek door onderzoeksbureau Geelen Consultancy.

Meer+maistelers+kiezen+voor+nazaai
© Twan Wiermans

Tot nu toe hebben ruim zevenhonderd maistelers meegewerkt aan de Maïsscan. Het onderzoek loopt nog. 35 procent van de maistelers koos in 2019 voor het zaaien van een vanggewas na de maisoogst. De verwachting is dat dit in 2020 44 procent is. Onderzaai wordt hierdoor minder populair. Onderzaai vindt tegelijkertijd plaats met het zaaien van de mais of gebeurt tijdens de teelt, als de mais nog niet te hoog staat.

Bij onderzaai wordt vooral Italiaans raaigras ingezaaid. Bij gelijktijdig met de mais zaaien kiest ongeveer driekwart voor Rietzwenk. Italiaans raaigras en winterrogge worden na de maisoogst gezaaid. Ook Snelle Lente Rogge wordt vaak genoemd als vanggewas na de maisoogst.

Nieuwe regels

Sinds 2019 gelden er nieuwe regels voor het inzaaien van een vanggewas onder of na de mais. Op zand- en lössgrond moet dit voor 1 oktober ingezaaid zijn. Dat betekent dat maistelers die kiezen voor nazaai de mais dus ook voor 1 oktober van het land moeten hebben. Hierdoor wordt er vaker voor vroege rassen gekozen. Bij MKS, CCM, korrelmais en biologisch geteelde mais geldt 31 oktober als uiterste datum.

Van de geënquêteerden koos in 2019 ruim 33 procent voor onderzaai toen de mais op kniehoogte stond. Ruim 7 procent koos voor gelijktijdig inzaaien met de mais. Ruim 35 procent koos voor nazaai en ruim 24 procent heeft geen vanggewas geteeld.

Komend jaar is ruim 28 procent van plan om in te zaaien als de mais op kniehoogte staat. Een kleine 6 procent zaait gelijktijdig met de mais en bijna 44 procent kiest voor nazaai. 22 procent geeft nu aan geen vanggewas te hoeven telen. Van de maistelers die een vanggewas inzaaien, kiest dus een meerderheid voor nazaai. Maistelers kunnen tot uiterlijk 17 februari meedoen aan het onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer