Impact+coronacrisis+het+grootst+in+de+glastuinbouw
Nieuws
© Thierry Schut

Impact coronacrisis het grootst in de glastuinbouw

Een kwart van de ondernemers in de glastuinbouw verwacht dat de coronapandemie een grote impact zal hebben op de bedrijfsvoering. In de akkerbouw, open teelten en veehouderij worden de gevolgen van de crisis minder gevoeld.

Dat blijkt uit onderzoek van AgriDirect, specialist in agrimarketing, in samenwerking met onderzoeksinstituut Branches & Trends, onderdeel van Etil Research Group. Het bureau deed half mei onlineonderzoek bij 548 representatieve agrarische bedrijven in de sectoren akkerbouw, glastuinbouw, opengrondstuinbouw, graasdier, varkens- en pluimveehouders en overig. Op een schaal van 1 tot en met 10 gaven respondenten aan welke impact de coronacrisis op hun bedrijfsvoering heeft.


Op de vraag welke inwerking de coronacrisis op dit moment op hun bedrijf heeft, geeft 12,5 procent van de agrariërs in de akkerbouw aan dat de impact op dit moment zeer groot is. Voor de glastuinbouw geldt een percentage van 25,4 procent. De open teelten scoren 4,3 procent. Graasdier komt uit op 6,5 procent. Voor varkens- en pluimvee geldt 11,8 procent. Overig scoort 16,1 procent.


Afzet of export

Boeren en tuinders verwachten dat de crisis gevolgen heeft voor hun afzet of export. In de akkerbouw verwacht 22,9 procent een zeer grote impact op afzet of export. Voor de glastuinbouw geldt een percentage van 35,8 procent. De open teelten scoren 11,4 procent. Graasdier komt uit op 17,1 procent. Varkens- en pluimvee scoort 22,1 procent. Overig is 10,6 procent.

Deelnemers aan het onderzoek is ook de vraag voorgelegd welke impact de coronacrisis voor de lange termijn heeft op hun bedrijf. Bij akkerbouw voorziet 18,8 procent dat de huidige crisis ook op de lange termijn een grote impact op het bedrijf zal hebben. Bijna geen impact scoort hier 8,3 procent.

Glastuinbouw laat een score zien van grote impact (19,4 procent) ten opzichte van bijna geen impact (6,0 procent). Bij de open teelten ligt de verhouding exact gelijk (5,7 procent). Bij graasdier verwacht 15,3 procent van de respondenten een grote impact tegenover een score van bijna geen impact van 10,0 procent. Bij varkens- en pluimveehouders is de verhouding 13,2 procent grote impact, 2,9 procent bijna geen impact. Overig scoort 14,8 procent grote impact ten opzichte van 17,7 procent. bijna geen impact.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer