Belg+kiest+in+coronatijd+vaker+voor+biologisch
Nieuws
© Haijo Dodde

Belg kiest in coronatijd vaker voor biologisch

De coronacrisis heeft impact op wat we kopen en eten. Versproducten zoals groenten, fruit, vlees en aardappelen zitten in de lift en Belgen kiest vaker voor biologisch.

Er is meer aandacht voor gezonde voeding om de coronakilo's van het thuiszitten onder controle te houden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

In 2019 bedroegen de totale biobestedingen in Vlaanderen 305 miljoen euro tegenover 779 miljoen euro voor geheel België. De voorbije tien jaar groeiden de biologische bestedingen in België gemiddeld met 11 procent per jaar. Deze grote groei van de biobestedingen staat in schril contrast met de beperkte groei van de totale voedingsbestedingen (+0,8 procent gemiddelde de voorbije tien jaar).


Vleesvervangers

Het globale aandeel van biologische producten in België stijgt uit boven de 3 procent. Dit bioaandeel verschilt wel sterk van product tot product. Vleesvervangers hebben het grootste bioaandeel (20 procent), gevolgd door eieren (9 procent) en groenten (6 procent). Vleeswaren bengelen achteraan met het laagste bioaandeel (minder dan 1 procent).

Door het coronavirus gaan mensen minder vaak naar de winkel en kopen per keer grotere hoeveelheden aan. Het onderzoek wijst uit dat Belgen hun gedrag niet beschouwen als hamsteren, maar wel genoeg voorraad willen inslaan om een week door te komen. Er is vooral meer belangstelling voor de buurtsupermarkt, biologisch winkels en lokale boeren.

Vooral verse producten zitten in de lift. Zo noteert VLAM in maart en april van 2020 een wekelijkse stijging in de aankopen van verse voeding van gemiddeld 17 procent in waarde. De koplopers waren: groenten (+28 procent), fruit (+24 procent), eieren (+23 procent) en aardappelen (+20 procent).


Hamstergedrag

Biologisch kent vooral in week 12 en 13 een hogere groei dan de totale groei in de voeding en onderhoudsproducten. Bij het begin van de lockdown (week 11) is er hamstergedrag, waarvan bio iets minder profiteert. Vanaf week 15 is de groei van de biobesteding iets lager dan het gemiddelde van de totale markt en volgt het dezelfde trend.

'Het is wel positief dat biologisch qua aankoopfrequentie hoger blijft dan de totale markt. Dus er wordt ten opzichte van het gangbare in coronatijd frequenter bio gekocht', constateert VLAM.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer