Landbouw+Collectief+gaat+verder+in+andere+vorm
Nieuws
© Dirk Hol

Landbouw Collectief gaat verder in andere vorm

De partijen binnen het Landbouw Collectief (LC) hebben geen overeenstemming kunnen vinden over een structuur die past bij de huidige fase. Wel hebben zij nu afgesproken dat ze zich gezamenlijk sterk maken voor de verschillende agrarische sectoren.

Dat is woensdag 3 juni besloten, zo blijkt uit een brief die is opgesteld door acht partijen uit het collectief. In totaal werkten dertien agrarische belangenbehartigers en actiegroepen binnen het LC tussen eind oktober 2019 en mei 2020 intensief samen.

Dit deden zij om diverse maatregelen die waren aangekondigd in de Kamerbrief van landbouwminister Carla Schouten van 4 oktober 2019 om te buigen naar haalbare en betaalbare alternatieven. Met behoud van perspectief voor (jonge) boeren in Nederland en leefbaarheid op het platteland.

De discussie is inmiddels grotendeels verschoven naar provinciale beleidstafels. En er wordt door actieve leden en bestuurders van deze organisaties overal in het land nog steeds intensief samengewerkt.


Geen draagvlak

Maar voor samenwerking in de oude structuur van het LC blijkt geen draagvlak te zijn, als het om andere onderwerpen gaat. En partijen in het LC komen momenteel niet tot overeenstemming over een nieuwe structuur. Ondanks meerdere pogingen om het vertrouwen in elkaar te herstellen, ontstond er geen evenwichtige samenwerking en gezamenlijk beeld van hoe verder.


Een aantal partijen wil meer vrijheid, een aantal partijen wil volgens het oude model verder. De partijen zien voor Farmers Defence Force (FDF) een meer vrije rol en effectievere inzet buiten het LC. Maar FDF ziet dat zelf anders, schrijven de organisaties in een persbericht. 'Alles bij elkaar maakt dat we op dit moment geen overeenstemming hebben over de structuur waarin we met alle partijen verder samen gaan werken binnen het huidige LC', zo is te lezen in het bericht.


Vasthouden en uitbouwen

'De agrarische belangenbehartigers en actiegroepen hebben elkaar in de afgelopen periode echter goed leren kennen en weten elkaar feilloos en snel te vinden om vanuit gezamenlijkheid zienswijzen, persberichten en Kamervragen op te stellen, of acties te organiseren. Dit wordt vastgehouden en de komende tijd verder uitgebouwd', stellen de partijen.

'Alle partijen vechten op hun eigen manier voor behoud van een vitale landbouw, tuinbouw en veehouderij in Nederland, met bijbehorende sociaal en economisch bloeiende dorpskernen en plattelandsgemeenten. Vertrouwen in elkaar en in elkaars strategieën en aanpak is daarbij van cruciaal belang. Hier gaan we de komende tijd op voortbouwen. We blijven ons gezamenlijk inzetten voor het behoud en de toekomst van onze prachtige sectoren!', zo wordt de brief afgesloten.

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  15 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer