Onenigheid+in+FDF%2Dbestuur+over+toekomst+Landbouw+Collectief
Nieuws
© Dirk Hol

Onenigheid in FDF-bestuur over toekomst Landbouw Collectief

In het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) is een verschil van inzicht over hoe de organisatie verder gaat met het Landbouw Collectief. Dat blijkt uit berichten van diverse bestuursleden woensdag. Danielle Hekman (penningmeester en secretaris) laat weten dat zij en meerdere andere bestuursleden zijn opgestapt.

FDF-bestuurslid Jeroen van Maanen noemt op internet Mark van den Oever 'het grootste gevaar voor het FDF en het LC'. Hij reageert op een bericht van de FDF-voorman waarin hij LTO, Agractie, NAJK en Netwerk Grondig verwijt het Landbouw Collectief (LC) op te blazen.


De Keyenberg Hoeve is de boerderij van Jeroen van Maanen. Via dit account reageerde Van Maanen.
De Keyenberg Hoeve is de boerderij van Jeroen van Maanen. Via dit account reageerde Van Maanen. © Social Media

'Een onafgesproken waanzinnige actie van Mark van den Oever, het grootste gevaar voor FDF en het LC', schrijft Van Maanen onder het bericht. Ook schrijft hij dat het tijd is om 'een andere Mark weg te sturen'.


© Social Media

Later zijn de berichten verwijderd en is ook het account van Van Maanen geblokkeerd in de Facebook-groep door Van den Oever.


Een beetje boos

Mark van den Oever reageert desgevraagd: 'Jeroen was vanmiddag een beetje boos. Hij is nog wel bestuurslid van FDF. Wat Jeroen op Facebook zet moet hij zelf weten, maar het zou jammer zijn als dat de club schaadt.'

Van Maanen staat bekend als gematigd. Hij trad op als woordvoerder en onderhandelaar. Hij zat meermaals namens FDF met Trienke Elshof (LTO) en Aalt Dijkhuizen (LC-voorzitter) aan tafel bij Rutte en Schouten om te praten over de stikstofimpasse. Van Maanen was niet bereikbaar voor commentaar.


Opgestapt

Inmiddels laat Danielle Hekman weten dat zij is opgestapt uit het bestuur van FDF. Dat meldt ze in de regio Whatsappgroep. 'Er is geen democratie binnen het bestuur en ook Misha (Bouwer red.) is er zonder dat wij het wisten uit gezet. Ik sta achter het standpunt van Jeroen (Van Maanen red.), het Landbouw Collectief is mij heilig. Jeroen is er inmiddels ook min of meer uit. Later deze week komen we met een statement.'


© Social Media

Het verschil van inzicht in het bestuur van FDF heeft vermoedelijk te maken met de toekomst van het Landbouw Collectief. FDF bracht vanavond een persverklaring uit waarin Van den Oever reageert op uitspraken van diverse andere landbouworganisaties die aangeven wel te willen blijven samenwerken in een andere vorm dan het Landbouw Collectief. De FDF-voorman schrijft wel als een volwaardig collectief verder te willen.


Nieuwe samenwerkingsvorm

De organisaties die een andere samenwerkingsvorm verkiezen boven de formele setting waarin het Landbouw Collectief de afgelopen 6 maanden heeft geopereerd, hebben hierover deze week overleg gehad. Gezocht wordt nu naar een nieuwe samenwerkingsvorm.

LTO gaf hiervoor anderhalve week geleden een eerste aanzet door aan te geven wel te willen blijven samenwerken maar in een andere – meer informele – vorm. Volgende week zal met een afvaardiging van alle 13 organisaties verder gesproken worden over de toekomst van het Landbouw Collectief.


Voorzitterschap Landbouw Collectief tijdelijk

Ook voorzitter Aalt Dijkhuizen laat weten niet te verwachten nog lang voorzitter te zijn van het collectief. Dijkhuizen: 'Het voorzitterschap van het Landbouw Collectief heb ik altijd als tijdelijk ervaren.'

Volgens hem is het voorzitterschap steeds lastiger te combineren met andere werkzaamheden, ook omdat het veel langer duurt dan hij aanvankelijk had gedacht. 'Eerst zien of en zo ja hoe partijen verder willen. Dat is het belangrijkste. Dan komt de vraag van voorzitter. Het mag duidelijk zijn, dat dit voor mij een tijdelijke klus is.'

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer