Doek valt voor IJsselhallen, onzekerheid keuringen

De IJsselhallen gaan definitief dicht. Gemeente Zwolle wil op deze locatie woningbouw realiseren. Voor de veehouderij betekent dit dat een aantal veekeuringen, zoals de Wintershow Zwolle, de HHH-show en de NRM, op zoek moeten naar een nieuwe locatie.

Doek+valt+voor+IJsselhallen%2C+onzekerheid+keuringen
© René Eijsink

Na de coronacrisis maakt dit besluit de toekomst van deze rundveeshows nog onzekerder. Een woordvoerder van Libéma, de exploitant van de IJsselhallen, laat weten dat het nu al rustiger is met boekingen van evenementen.

'Veel organisatoren van evenementen willen een vaste stek boeken, om zo een jaarlijks of tweejaarlijks evenement te houden, zodat bezoekers terugkomen. Omdat de gemeente al langer sprak over woningbouw, konden we voor de IJsselhallen die garantie niet geven.'


Nieuwe locatie

Weliswaar wil gemeente Zwolle met een nieuwe locatie komen, maar voor Libéma zijn die plannen en de voorziene toekomst in verband met de coronacrisis te onzeker om tot die tijd door te gaan met de IJsselhallen. Dat nieuws, dat recent bij Libéma bekend is geworden, is woensdag aan de medewerkers verteld. Tijdelijke contracten worden niet verlengd.

'Officieel hebben we een overeenkomst met de gemeente voor de exploitatie van de hallen tot en met 31 december 2023, maar gezien de animo sluit ik niet uit dat we eerder stoppen', benadrukt de woordvoerder. Zo ontbreekt het aan perspectief na seizoen 2020-2021. Onduidelijk is hoe dat seizoen gaat verlopen vanwege de coronacrisis.


Locatie midden in het land

Onduidelijk is ook wat er met de rundveeshows gaat gebeuren. Volgens de woordvoerder van de Libéma biedt deze organisatie alternatieve locaties, zoals de Brabanthallen in Den Bosch, de Zeelandhallen in Goes en de Expo in Haarlemmermeer. Een NRM-woordvoerder laat weten dat er in eerste instantie zal worden gezocht naar een locatie in het midden van het land. 'Het evenement moet voor iedereen goed bereisbaar zijn.'

NRM-voorzitter Wietse Duursma reageert enigszins verbaasd op de sluiting. 'Dit is nieuw voor mij. We wisten al dat het vanwege de coronasituatie lastig was om een evenement te organiseren. Dit besluit maakt het voor de toekomst extra moeilijk. Het was al bekend dat er op termijn op het IJsselhallen-terrein huizen zouden komen. Dat werd zelfs al gemeld toen we verhuisden van de Utrechtse veemarkthallen naar Zwolle. Toen was het echter nog niet op korte termijn.'

Voorzitter Evert Korenberg van de Wintershow Zwolle, de grootste regionale rundveeshow van Oost-Nederland, zag het al een beetje aankomen. 'Je merkte al dat het door corona lastig is in de evenementenbranche. Een hoop evenementen gaan immers niet door. Jammer dat dit mede de nekslag vormt voor deze hallen.'


Alternatief in de regio zoeken

Korenberg vindt het vooral lastig voor de Wintershow, die een alternatieve locatie in de omgeving moet zoeken. 'Doordat het voorheen veemarkthallen waren, zijn de IJsselhallen ook prima geschikt voor keuringen. Iets vergelijkbaars zou super wezen. Ik ben benieuwd waar gemeente Zwolle mee komt.'

Hoewel de IJsselhallen voor de Wintershow in februari 2021 al besproken zijn, verkeert hij in onzekerheid: 'De komende maanden is pas duidelijk of en hoe we deze show vorm kunnen geven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer