Agroscoop: groei en saldo bio-varkenshouder verbeterd

Biologische vleesvarkenshouders die voeren van Reudink realiseerden in 2019 ruim 40 gram meer groei per dag en een 0,02 scherpere EW-conversie in vergelijking met 2018. Dat levert een saldoverbetering op van 3,63 euro per afgeleverd vleesvarken, blijkt uit de cijfers van Agroscoop.

Agroscoop%3A+groei+en+saldo+bio%2Dvarkenshouder+verbeterd
© Niek Stam

In 2019 paste Reudink het biologische voerassortiment voor vleesvarkens aan. Enerzijds als reactie op de marktontwikkeling in genetica naar een steeds magerder type varken. Anderzijds om beter te kunnen sturen op gezondheid en specifiek de darmgezondheid van vleesvarkens. Dat vertaalt zich in 2019 in een scherpere EW-voerconversie en een 0,2 procent lagere uitval.

Het grootste effect, geeft Reudink aan, is echter te zien in de forse gemiddelde groeistijging van 41 gram per dag. Dat blijkt uit de cijfers van Agroscoop, het managementsysteem van Reudink en ForFarmers. Vertaald naar financiële waarde levert dit een saldostijging op van 6.500 euro op een gemiddeld bedrijf met 1.800 afgeleverde vleesvarkens per jaar.


Meer spier, minder spek

Tevens valt op dat het geslacht gewicht met 0,8 kilo steeg naar een gewicht van 97,1 kilo. Net als in de reguliere varkenshouderij is ook bij biologische varkens de trend naar een steeds magerder type. Het vleespercentage steeg 0,14 procent door 1,1 millimeter extra spierdikte en 0,15 millimeter minder spekdikte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer