%27Boer%2C+pas+op+je+kippen%21%27
Ingezonden
© Koos van der Spek

'Boer, pas op je kippen!'

De regering moet zich kritischer opstellen als de Europese Unie handelsverdragen sluit, vindt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

De Europese Commissie heeft met de Mercosur-landen uit Zuid-Amerika een voorlopig handelsakkoord gesloten. Het verdrag wordt nu voorgelegd aan de lidstaten en het Europees Parlement. Ik maak me grote zorgen over de gevolgen voor kwetsbare landbouwsectoren en over de opstelling van de Nederlandse regering.

Kern van de deal is dat Zuid-Amerikaanse landen hun grenzen openstellen voor import van Audi's en Renaults uit de Europese lidstaten. Europa opent zijn deuren voor heffingsvrije import van onder meer 190.000 ton suiker, 99.000 ton rundvlees, 180.000 kippenvlees en 25.000 ton varkensvlees.

Economen zullen ongetwijfeld in hun handen wrijven. Ik niet. Geld mag niet het enige zijn dat telt. Is het wel een eerlijke deal?

Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid SGP

Neonicotinoïden

Ga maar na. Brussel verbiedt het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Door de toegenomen plaagdruk moeten telers opbrengst inleveren en kosten maken voor een alternatieve aanpak. Ondertussen opent Brussel de deur voor suiker uit landen waar neonicotinoïden en andere in de EU verboden gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Hoe krom wil je het hebben?

Europese boeren worden aan handen en voeten gebonden. Ondertussen moeten ze het veld in om de strijd aan te gaan met een ontketende concurrent waarvoor de deur wagenwijd wordt opengezet. Europese autofabrikanten zijn de lachende derde.

Beter verdienmodel

Ik kijk ook naar de veehouderij. Landbouwminister Carola Schouten tamboereert terecht op een beter verdienmodel voor agrarische bedrijven. Hoe kun je groen zijn als je rood staat? Het is dan wrang dat de grenzen worden opengezet voor goedkoop vlees uit Zuid-Amerika, terwijl er geen sprake is van een gelijk speelveld omdat dierenwelzijnseisen daar minder streng zijn en er volop genetisch gemodificeerd veevoer wordt gebruikt.

De pluimveehouderij is bang voor een prijsdaling van 10 procent. De prijzen zullen omlaaggaan. Dat ondermijnt het verdienmodel voor duurzame veehouderij.

Rutte

Je zou verwachten dat de Nederlandse regering zich het vuur uit de sloffen loopt om kwetsbare landbouwsectoren te beschermen. Maar de opstelling van premier Mark Rutte belooft weinig goeds.

In dezelfde week dat Schouten in het realisatieplan voor haar landbouwvisie schrijft dat Nederland 'zich kritischer zal opstellen in handelspolitieke vraagstukken', pleit de premier voor snelle afronding van het handelsakkoord. Hij ondertekent een brief waarin deze 'historische deal' wordt geroemd, met een sneer naar 'populistische' en protectionistische argumenten. Ik kan het niet met elkaar rijmen.

Gelijk speelveld

Het verweer van de regering is dat geïmporteerde landbouwproducten aan de Europese productnormen moeten voldoen. Dat moest er nog eens bij komen! Het gaat erom dat er ook een gelijk speelveld komt. Daar is nu geen sprake van.

Ik roep de Nederlandse regering op om zich, in navolging van de Ieren en de Fransen, te verzetten tegen deze oneerlijke handelsdeal. Ik pleit voor een grondige analyse van de gevolgen voor onze landbouwsectoren en hun duurzame verdienmodel, en voor aanpassing.

Als de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie de passie preken, boer pas op je kippen!

Roelof Bisschop Tweede Kamerlid SGP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  17° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer