EU-regelgeving geldt niet voor Mercosur

De Europese Unie kan de Mercosur-landen niet dwingen de EU-regelgeving of vergelijkbare regelgeving over te nemen. Dat heeft Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, gemeld in antwoord op Kamervragen van Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren.

EU%2Dregelgeving+geldt+niet+voor+Mercosur
© Dick van Doorn

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. De Europese Unie heeft een handelsovereenkomst met de Mercosur-landen gesloten, al moet die nog officieel worden bekrachtigd. De overeenkomst voorziet in betere handelskansen voor diverse producten van beide kanten.

De deal maakt onder meer een grotere import mogelijk van Zuid-Amerikaans kippenvlees. Dat stuitte op kritiek in Europa, onder meer omdat de dierenwelzijnseisen in Zuid-Amerika minder streng zijn en er genetisch gemodificeerd veevoer wordt gebruikt.

Voedselveiligheid

Kaag stelt nu dat gelijke regelgeving niet kan worden afgedwongen, maar dat alleen wordt gekeken naar de voedselveiligheid. 'Voor toelating op de interne EU-markt geldt dat alle geïmporteerde producten wel moeten voldoen aan de EU-standaarden op het gebied van plant- en diergezondheid en voedselveiligheid. Dit geldt ook voor producten uit Mercosur-landen.'

In de afspraken is wel opgenomen dat de milieustandaarden wederzijds niet verlaagd mogen worden om handel te bevorderen. Ook geldt het EU-voorzorgsprincipe: bij imminente dreigingen voor milieu mogen de Europese Commissie en de EU-lidstaten eenzijdig ingrijpen, ook als er nog geen wetenschappelijk bewijs voorhanden is.

Maatregelen om ontbossing tegen te gaan, zijn niet af te dwingen met de deal, meldt Kaag. Er bestaan geen afdwingbare, internationale afspraken voor de bescherming van de Amazone of het voorkomen van illegale ontbossing waar het EU-Mercosur-deal naar kan verwijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer