Europa+stemt+over+twee+of+drie+jaar+over+Mercosur%2Ddeal
Nieuws
© Europees Parlement

Europa stemt over twee of drie jaar over Mercosur-deal

Het Europees Parlement kan waarschijnlijk over twee tot drie jaar stemmen over de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dat heeft Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) maandag meegedeeld.

De landbouwministers van de Europese lidstaten kwamen maandag bijeen en spraken onder meer over de afspraken die de Europese Commissie had gemaakt met Mercosur. Hogan verwacht dat de goedkeuringsprocedure onder meer op zich laat wachten omdat de overeenkomst juridisch tegen het licht moet worden gehouden en omdat er veel tijd verloren gaat verloren gaat aan vertalingen.

Voedselveiligheid

Hogan benadrukte nogmaals dat de deal 'eerlijk en evenwichtig was met kansen en voordelen voor beide partijen'. De Eurocommissaris zei ook dat alle producten die worden geïmporteerd uit de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay), voldoen aan de Europese regels voor voedselveiligheid.

Tevens heeft Hogan een ondersteuningspakket voor de landbouw beloofd ter waarde van een miljard euro. Dit is bedoeld voor 'het onwaarschijnlijke geval' de overeenkomst marktverstorende consequenties heeft.

Zorgen

De landbouwministers van een aantal lidstaten reageerden op de overeenkomst. Onder meer Frankrijk, België, Kroatië en Polen spraken hun zorgen uit over producten als rundvlees, pluimveevlees en suiker. Ook waren diverse lidstaten, zoals Nederland, bezorgd over het milieu en ontbossing in Zuid-Amerika.

Hogan verzekerde dat Brazilië achter de klimaatafspraken van Parijs blijft staan. Tevens voegde hij toe dat ook in de overeenkomst staat dat twaalf miljoen hectare bos wordt terug geplant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer