Waslijst bezwaren melkveehouders ruweiwitnorm

LTO-vakgroep Melkveehouderij heeft vragen en problemen geïnventariseerd die er onder melkveehouders leven naar aanleiding van de begrenzing van ruw eiwit in krachtvoer.

Waslijst+bezwaren+melkveehouders+ruweiwitnorm
© Ida Hylkema

'We hebben als vakgroep een waslijst aan bezorgde reacties gekregen naar aanleiding van de nieuwe eiwitnorm aan krachtvoer. Voor ons is dit reden om een inventarisatie te maken waar de grootste problemen liggen', zegt bestuurslid Herman Bakhuis van LTO-vakgroep Melkveehouderij.


'We hebben de reacties onder de aandacht gebracht van de politiek en het ministerie van LNV. Inzet is om voor 2021 een convenant te hebben met maatwerk, keuzevrijheid en integraliteit in combinatie met een verdienmodel voor de melkveehouder.'


Hoog aandeel mais

Volgens Bakhuis lijken de grootste problemen te liggen bij melkveehouders met een hoog aandeel mais in het rantsoen. 'Zij kunnen niet meer sturen. Het bouwplan ligt al vast en mais is ook al ingezaaid. Het basisrantsoen voor dit najaar eveneens.'


Ook boeren die zelf hun rantsoen mengen met grondstoffen als soja, hebben een probleem. Zij mogen geen voorraden eiwitrijke producten op hun bedrijf hebben. Contracten over afname liggen ook al vast voor de rest van het jaar.


Gezondheid in gedrang

Verder zijn er boeren die vrezen te veel krachtvoer of bijproducten te moeten voeren waardoor de gezondheid van het vee in het gedrang komt, denk aan verdringing van ruwvoer en aan pensverzuring.


Voor boeren in de veenweiden is de maximale eiwitnorm te laag. De grondsoort is niet per se leidend voor hoeveel ruw eiwit er gemiddeld wordt gevoerd. Daarnaast zijn er veel melkveehouders die bang zijn dat specifieke diergroepen zoals drachtige koeien en jongvee niet meer op de juiste behoefte kunnen worden gevoerd.


Webinar

Tijdens het webinar dat Nieuwe Oogst deze week hield over de gevolgen van de stikstofmaatregelen, bleek eveneens dat melkveehouders nog geen pasklaar antwoord hebben op de eiwitmaatregelen van landbouwminister Carola Schouten.


34 procent van de deelnemers weet nog niet of en hoe ze het eiwitgehalte in het krachtvoer gaan compenseren. 21 procent is van plan om het eiwitgehalte in het ruwvoer te verhogen en 21 procent gaat meer krachtvoer voeren. De rest zoekt nog naar andere oplossingen.


Veel geld

'Waar ze het wel over eens zijn, is dat de afgekondigde eiwitmaatregelen contraproductief zijn en de melkveehouders veel geld kunnen gaan kosten. Het beste is wanneer ze meteen van tafel gaan', zegt Bakhuis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer