Karige eerste snede door droogte

Kou en droogte maken de seizoensstart voor de voederwinning niet optimaal. Bij verschillende melkveehouders is de grasgroei tot stilstand gekomen. Een magere snede maaien is vaak de enige optie om het gras een nieuwe groei-impuls te geven.

Karige+eerste+snede+door+droogte
© Twan Wiermans

'De grasgroei is dit jaar gemiddeld 50 kilo droge stof per hectare per dag. Vorig jaar was dat nog ruim 70 kilo', zegt Leo Tjoonk, nutritionist melkvee bij Agrifirm. 'Vooral op de zuidelijke zandgronden is er met 22 kilo droge stof weinig groei. In het zuidwesten van het land is dit 40 tot 50 kilo droge stof. Wel zijn er veel plaatselijk grote verschillen.'

Volgens Tjoonk wordt die groei voornamelijk door vocht belemmerd. 'Dat ontbreekt voor de mineralisatie in de bodem. Door het vochtgebrek is er ook geen opname van voedingsstoffen.'

Vroeg bemesten

Voor ruwvoerexpert Mark de Beer van Groeikracht is deze droogte in het voorjaar geen verrassing. 'De laatste jaren zagen we al dat het vroege voorjaar droog kan zijn. Het best kun je dan vroeg bemesten, op het moment dat de T-som is bereikt. En als de draagkracht van de grond het toelaat, al vanaf 16 februari bemesten met drijfmest.'

Ondernemers die tijdig hebben bemest, konden half april de eerste maaisnede oogsten en hebben nu alweer een maaisnede staan, weet De Beer. 'Mensen die langer hebben gewacht en later waren met de oogst, kampen nu met hergroeivertraging. Er komt alleen water beschikbaar vanuit de dauw. Belangrijk is om nu kunstmest in te zetten. Om drijfmest te laten werken, is meer water nodig.'

Beregenen optie

Beregenen is nu sowieso een goede optie voor ondernemers die dat kunnen en mogen, zegt de ruwvoerexpert: 'De hoeveelheid vocht moet aansluiten op de ondergrond, zodat de capillaire werking richting plant niet wordt verstoord. Het is daarom goed om bij grasland wat vaker in beetjes te beregenen.'

Wat doet de droogte met de graskwaliteit? 'Voor wie tijdig heeft gemaaid, valt het met de kwaliteit mee. De verteringscoëfficiënt ligt nog redelijk hoog. Belangrijk is dat het gras niet in de aar schiet. Dat is niet goed voor de kwaliteit', zegt Tjoonk.

Ruw eiwit

'Ik zag deze week een grasmonster uit Flevoland met 130 gram ruw eiwit per kilo droge stof, met wel een hoog suikergehalte. Zeker nu er voorstellen zijn om vanaf 1 september weinig ruw eiwit in het krachtvoer te stoppen, wil je graag kuilgras met voldoende ruw eiwit. Daarom is de graskwaliteit nu extra belangrijk. Als het gras in de aar gaat schieten, is maaien een optie ondanks de geringe opbrengst. En we moeten hopen op meer vocht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer