'Koplopers halen meer melk uit eigen ruwvoer'

Koplopers in de melkveehouderij vergroten hun voorsprong op collega's. 'Meer dan ooit is het voor melkveehouders van belang om actueel inzicht te hebben in bedrijfsprocessen om goed te kunnen sturen', zegt Fokko de Vries, Productmanager Dairy bij AgroVision in Deventer.

%27Koplopers+halen+meer+melk+uit+eigen+ruwvoer%27
AgroVision
© Vidiphoto

'Cijfers van accountants laten zien dat de koplopers meer melk halen uit eigen ruwvoer, en dat ze een hogere voerefficiency en benutting van eiwit realiseren. Om dit voor elkaar te krijgen hebben melkveehouders veel gemak van hulpmiddelen waarmee ze hun bedrijf beter kunnen managen.'

Het maken van zulke hulpmiddelen is dagelijks werk voor De Vries. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van slimme software voor melkveebedrijven. Onder de naam CowVision brengt AgroVision dit op de markt.

'CowVision is de opvolger van desktoppakket Comru, een naam die bij veel melkveehouders bekend is', vertelt De Vries. 'Met CowVision werken gebruikers online. Dat wil zeggen dat ze altijd en overal online toegang hebben tot hun managementprogramma op diverse apparaten; of het nou een pc, laptop, smartphone of tablet is.

Alle informatie rond het voeren van de koeien en de melkproductie komt hier samen

Fokko de Vries, AgroVision

Geen updates installeren

'Een groot voordeel is ook dat het makkelijk is om anderen zoals medewerkers, familieleden, stagiaires etcetera, toegang te verlenen tot de data. De online-aanpak biedt voor ons als makers meer mogelijkheden om de software voor de melkveehouders gebruiksvriendelijker te maken dan de desktopprogrammatuur. Updates installeren hoeft niet meer, dat gaat allemaal vanzelf. De grafische weergave is beter, schermindelingen zijn praktischer waardoor alles mooier oogt en de melkveehouder er prettiger mee kan werken.


Backups

'Ook de veiligheid is veel beter. Alle data zijn opgeslagen op goed beveiligde centrale servers. Het maken van backups is dan ook niet meer nodig. En dat voorkomt veel problemen. In het verleden hadden we hier iedere twee, drie weken wel een keer een klant die kampte met dataverlies vanwege een computercrash en het niet vaak genoeg maken van een backup. Uitgangspunt bij het werken met CowVision is een zo klein mogelijke administratieve druk voor de melkveehouder. Dat betekent zo min mogelijk zelf invoeren, maar wel zo veel mogelijk output.'


Diermanagement

In het 'diermanagementgedeelte' van CowVision beschikt de melkveehouder over alle gegevens van de koeien, variërend van afstamming tot nakomelingen en van inseminaties tot melkproductiecijfers. Uiteraard zijn er automatische koppelingen met het I&R-systeem van de overheid, zuivelbedrijven, VKI en het NRS. En ook biedt het diermanagement van CowVision toegang tot Medirund en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).


De cockpit Dierregistratie van CowVision.
De cockpit Dierregistratie van CowVision. © Agrovision

'Analyses kunnen op ieder moment gemaakt worden. Daarbij kunnen melkveehouders naar eigen wens rapporten samenstellen en dierselecties instellen.'


Voerportaal

Het zogenoemde Voerportaal is volgens De Vries een van de onderdelen waarop CowVision zich onderscheidt van andere aanbieders van managementsoftware. 'Alle informatie rond het voeren van de koeien en de melkproductie komt hier samen. De software kan helpen bij het samenstellen van rantsoenen en voerberekeningen uitvoeren. Uiteraard geeft het programma berekende krachtvoergiften rechtstreeks door aan de krachtvoercomputer. Alles is gericht op gemak voor de melkveehouder. Gegevens hoeft hij dus nooit vaker dan 1 keer in te voeren.'

Uniek is de VoerwinstMonitor. 'Melkveehouders die het voor elkaar krijgen om de voerefficiëntie op een stabiel gunstig niveau te houden, boeren het best. Dat nog lang niet alle melkveehouders werken met kengetal voerefficiency komt omdat de informatie over de ruwvoeropname niet altijd goed op een rij staat. Met de VoerwinstMonitor lukt dat wel. We bieden melkveehouders een handige voerapp op de smartphone. Daarmee kunnen ze tijdens het laden van de voerwagen registreren wat ze aan voer voor de koeien brengen.'


Meer eiwit van eigen land

De mensen van AgroVision volgen nauwgezet de regelgeving waarmee melkveehouders te maken krijgen. Onder meer de ruweiwitnorm voor krachtvoeders die dit najaar gaat gelden. 'Dit soort eisen hebben invloed op de gewenste teelt van ruwvoer. Daar willen we melkveehouders bij helpen. We gaan tools ontwikkelen om te sturen op de juiste ruwvoerkwaliteit. Al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De wetgever dwingt melkveehouders om meer van eigen land te halen. Daar gaan we hem bij ondersteunen.'

Ook in het onderdeel AgroMineraal van CowVision speelt regelgeving van de overheid een belangrijke rol. 'Denk bijvoorbeeld aan wel of geen derogatie, welke fosfaatklassen zijn van toepassing en met welke excretienormen mag een melkveehouder rekenen. Een onderdeel van AgroMineraal is bijvoorbeeld de FosfaatMonitor die melkveehouders helpt om de beschikbare fosfaatrechten optimaal te benutten.'


logo CowVision Agrovision
logo CowVision Agrovision © Kennispartner

De module Grond en Gewas helpt melkveehouders om de beschikbare mineralen zo goed als kan in te zetten voor de bemesting van de grond. De software berekent de mestproductie van het bedrijf en helpt bij het maken van een bemestingsplan.

CowVision ondersteunt ook bij het inzichtelijk maken van de financiën. Mifas Online legt de financiële gegevens vast, en zorgt à la minute voor financieel inzicht. Onder meer door het berekenen van kengetallen als het actuele saldo per kilo melk. Ook kan het programma een liquiditeitsbegroting maken en de btw-aangifte doen.

'Mifas Online kan samenwerken met accountantskantoren en de vastgelegde gegevens daarheen doorsluizen. Ongeveer 300 kantoren maken hier gebruik van. Ook hier staat gebruiksvriendelijkheid voorop doordat gegevens van bijvoorbeeld facturen slechts één keer ingevoerd hoeven te worden.'
De Vries van AgroVision concludeert dat de overgang naar software die online werkt, voor melkveehouders goed uitpakt. 'Met CowVision hebben we een compleet en mooi managementpakket.'


Meer informatie over CowVision, het complete online managementprogramma: www.cowvision.nl

AgroVision

Hoogwaardige ICT-oplossingen voor agrarische ondernemersAgroVision levert programma’s voor management en boekhouding voor de agrarische ondernemer in binnen-...

Lees verder »

Meer van AgroVision

Lees ook

Meer artikelen van AgroVision »

Artikelen over AgroVision